A parlamenten áll vagy bukik minden

A görög pénzügyi válság más euróövezeti országokra való kiterjedésének biztos megakadályozása érdekében is szükség van arra, hogy az Európai Unió döntést hozzon az Athénnak szánt következő hitelrészlet folyósításáról – állapította meg Olli Rehn, az EU pénzügyi biztosa hétfőn. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791765" target="_blank"><strong>• Nem döntöttek a görögökről</strong></a><br />

MNO
2011. 06. 20. 12:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olli Rehn Luxembourgban azt követően beszélt, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja (Eurogroup) – Athénban esedékes határozatok meghozatalára várva – elhalasztotta a döntést arról, hogy a tervezettnek megfelelően a következő hetekben folyósítja-e a 110 milliárd eurós nemzetközi támogatási csomag mostanában esedékes, 12 milliárdos részletét.

Rehn elismerte, hogy vannak aggodalmai a válság továbbterjedésével kapcsolatban, ezért is fontosnak tartja, hogy a Görögország számára kedvező döntés mielőbb megszülessék. Ugyancsak fontosnak nevezte azokat a döntéseket, amelyek az állandó uniós válságkezelési mechanizmus megteremtéséről várhatók. Az Európai Bizottság pénzügyi felelőse ugyanakkor leszögezte, hogy az euró stabil valuta, és nem fenyegeti veszély.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek attól tették függővé a 12 milliárdból az unióra eső 8,7 milliárd euró felszabadítását (a többi a Nemzetközi Valutaalap részesedése), hogy a görög parlament még e hónapban meghozza-e a szükséges döntéseket a konszolidációs programról. Ez esetben a folyósítás az eredeti menetrendnek megfelelően már júliusban megtörténhet – jelezték közleményükben.

Hétfőn Luxembourgban uniós források azt is megerősítették, hogy a görög és euróövezeti pénzügyi helyzetről egyeztetést folytattak a világ legiparosodottabb országait tömörítő G7 csoport pénzügyminiszterei. A hetek tagja az euróövezeti országok közül Németország, Franciaország és Olaszország, továbbá Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Kanada és Japán. Mint Didier Reynders belga pénzügyminiszter elmondta, a telefonbeszélgetés célja az volt, hogy biztosítsák az IMF hozzájárulását is az uniós tervekhez. Szóba került állítólag az az uniós elképzelés is, hogy a Görögország támogatására készülő újabb hitelcsomag finanszírozásában a magánbefektetők is részt vegyenek. Egyes értesülések szerint az övezeten kívüli partnerek óvatosságot kértek az uniós országoktól e terv kivitelezésében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.