A sivatagban termelnék a kaviárt

A Kaszpi-tengertől távol, az abu-dzabi sivatag hűtött vizű medencéiben tokhalat tenyésztenek, amely arrafelé ritka kincset rejt magában: kaviárt, amely a remények szerint nemsokára meghódítja a piacokat.

MNO
2011. 06. 20. 8:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „sivatagi kaviár” termelése a tervek szerint 2011 végén kezdődik, és a program szorgalmazói egyebek között az Arab-öböl országaiba szánják, ahol mostanában kezdenek rákapni a „királyi eledelre”, valamint a hagyományos piacokra, Európába és az Egyesült Államokba is kívánnak szállítani belőle.

„Nemzetközi szinten a kereslet 400 tonnával haladja meg a kínálatot, mi ezt a hiányt szeretnénk pótolni” – hangsúlyozta Robert Harper, a Royal Caviar Company kereskedelmi igazgatója. A cég évente 35 tonna kaviár előállítását tervezi a világ másik fekete arany – kőolaj – készleteinek 8 százalékával rendelkező Abu-Dzabiban.

Az Egyesült Arab Emírségek fővárosa, Abu-Dzabi ipari negyedének egyik üzemében különleges készülékekkel állítják elő a hatalmas zöld medencékben fickándozó tokhalak élelmiszeradagjait. Egy másik teremben fehérköpenyes technikusok helyezik óvatosan az elkábított halakat egy márványtáblára, ahol ultrahanggal állapítják meg a bennük lévő ikra mennyiségét és minőségét. „Ebben a mikrokörnyezetben a tokhalnak nincsen természetes ellensége, és a halálozási arányszám igen alacsony” – mondta Robert Harper.

A cég egy másik vezetője, Ahmad az-Zahíri a vállalkozás környezetbarát jellegére hívta fel a figyelmet. „A Kaszpi-tengeren kihalás fenyegeti a tokhalat, a mi termelésünk révén meg lehet védelmezni ezt a halfajt” – hangoztatta. A medencék használt vize végül mezőgazdasági kultúrák öntözésére szolgál az abu-dzabi sivatagban – tette hozzá Zahíri.

Michel Naszúr pénzügyi igazgató szerint a vállalkozás költsége 115 millió dollár (21,8 milliárd forint). Az abu-dzabi kaviárt grammonként 4-6 dollár (758-1137 forint) közötti áron értékesítik majd, amely közelít a Kaszpi-tengeri kaviár árához. Ezen túl 700 tonna friss, illetve füstölt tokhalfilét is előállítanak majd.

Christophe Hartung, a vállalkozásban részt vevő United Food Technologies német konzorcium igazgatója elmondta: a tokhalak csak négy és fél éves korukban – amikor elérték a tíz kiló körüli súlyt – termelnek ikrát.

A legdrágább kaviárt a Kaszpi-tengeri tokhalból állítják elő, de a fogások egyre csökkennek az orvhalászat és a szennyezés miatt. Irán fontos kaviártermelő, Oroszország pedig számos erőfeszítést tesz a tenyésztés növelésére, hogy visszanyerje a világ első számú exportőrjének rangját.

Oroszország 2006-ban betiltotta a vadon élő tokhal ipari halászatát, hogy megakadályozza a dinoszauruszokkal egyidős faj kihalását. 2010 végén négy Kaszpi-tengeri ország – Kazahsztán, Azerbajdzsán, Türkmenisztán és Irán – állapodott meg ötéves halászati moratórium betartásában. Az abu-dzabi cég három éve vette a tokhalakat, de rövidesen 120 ezer megtermékenyített tokhalikrát is vásárol.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.