A versenyképességet és a hatékonyságot is növelik

Jelentősen megújul a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata, az átalakulás célja a versenyképesség és a hatékonyság növelése – hangsúlyozta Pálinkás József, az MTA elnöke, aki szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján ismertette a tervezett változásokat.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792184" target="_blank"><strong>• Hamarosan nyilvánosságra hozzák a terveket</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/775752" target="_blank"><strong>• Csődközelben az akadémiai kutatóhálózat</strong></a>

MNO
2011. 06. 29. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint kifejtette, az eddigi 38 kutatóintézetből és két kutatóközpontból álló hálózat helyett 6 kutatóintézetből és 9 kutatóközpontból álló struktúra jön létre. Az MTA jelenlegi 18 egyéb költségvetési szerveinek számát nyolcra csökkentik, így az eredeti 58 költségvetési szervből 23 alakul.

„A kutatóhálózat megújítására vonatkozó szándékomat május 3-án, a közgyűlési záróbeszédemben jelentettem be, mivel jelenlegi szétaprózott állapotában ez a szerkezet nem tartható fenn. Infrastruktúrája rohamosan elértéktelenedik, és már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a kis intézetek nem képesek biztosítani a megfelelő kutatási feltételeket, a szakmai előmenetelt, és fokozottan kiszolgáltatottak a hazai és nemzetközi pályázati rendszer útvesztőinek és változásainak” – mondta az MTA elnöke.

Kiemelte, hogy a sajtóban megjelent híresztelésekkel ellentétben a javaslat kidolgozása nem háttéralkuk során, hanem teljesen átlátható módon, az érintettek bevonásával történt. A tervezetet részletesen ismertették a kutatóintézetek igazgatóival, majd megvitatták az MTA kutatóhálózat testületi felügyeletét ellátó Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsával (AKT). Az egyeztetések végső szakaszában a tervezetet június 20-22 között újból megtárgyalták a három nagy tudományterület kutatóintézeteinek vezetőivel. A megbeszélések során néhány ponton megváltozott az eredeti javaslat, a 14 kutatóintézet és kutatóközpont helyett végül 15 alakul majd.

„A Szegedi Biológiai Központ, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, az Atommagkutató Intézet, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet, a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet és a Nyelvtudományi Intézet változatlan formában működik majd” – közölte Pálinkás József.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézetből, a Vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetből és a Duna-kutató Intézetből jön létre az Ökológiai Kutatóközpont. A négy agrárintézetből egy kutatóközpontot hoznak létre, a KFKI Atomenergia-kutató Intézetből és az Izotópkutató Intézetből alakul az Energetikai Kutatóközpont. A Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézetből, illetve a KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézetből Részecskefizikai és Szilárdtest-fizikai Kutatóközpont lesz, a földtudományi kutatóintézetekből, a Földrajztudományi Kutatóintézetből és a Csillagászati Kutatóintézetből jön létre a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont. Multidiszciplináris természettudományi kutatóközpontot hoznak létre a Kémiai Kutatóközpont, a Pszichológiai Kutatóintézet, az Enzimológiai Intézet, valamint a Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet részvételével. A társadalomtudományi kutatóközpont a Jogtudományi Intézet, az Etnikai-nemzeti Kisebbségkutató Intézet, a Szociológiai, valamint a Politikatudományi Intézet egyesítésével jön létre. A Történelemtudományi, az Irodalomtudományi, a Zenetudományi, a Művészettörténeti, a Filozófiai, a Néprajzi és a Régészeti Kutatóintézet összevonásával születik meg a Bölcsészettudományi Kutatóközpont. A Közgazdaságtudományi Kutatóintézet, a Világgazdasági Kutatóintézet és a Regionális Kutatások Központja egyesítésével alakul a Közgazdasági és Regionális Kutatási Központ.

„A teljes intézményhálózat átalakítása, amely csökkenti az adminisztrációt, várhatóan 500 millió forintos megtakarítást jelent. A kutatási műhelyek megőrzik tudományos autonómiájukat, és csak szerves úton alakulnak át. A kutatóintézetekben egyébként sem változatlan a csoportok létszáma, kutatási témája. A nagyobb kutatási egységeken belüli tudományos együttműködés pedig új lehetőségeket kínál majd. A kutatói létszámban jelentős változásokat nem tervezünk” – húzta alá az elnök. Tájékoztatása szerint a megújítást egyhangúlag támogatták az intézetigazgatók, akik támogató nyilatkozatot írtak alá. Egyhangúlag támogatta a tervezetet az Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa hétfői ülésén, ahogy az MTA elnöksége is kedden.

A nyár folyamán végzik el az átalakításhoz szükséges jogi és közigazgatási egyeztetési munkát, a határozattervezetet az MTA decemberi 5-i közgyűlésén terjesztik elő. A tervek szerint az átalakult kutatóhálózat 2012. január elsejével kezdi meg működését, az átmenetet az intézetekben elnöki biztosok irányítják majd, akiknek a mandátuma 2011. december 31-én jár le. Az új főigazgatókat pályázat útján választják ki. „Az átalakítás után tudom az új struktúrát bemutatni a kormánynak, és arra kérni, hogy ezt a szerkezetet jelentős többlettel finanszírozza, lehetővé téve, hogy az akadémiai kutatóhálózatban jelentős eredmények szülessenek. A kormány elkötelezett, hogy növelje a kutatás-fejlesztési ráfordításokat. Az átalakítást, a megújítást annak reményében hajtjuk végre, hogy az akadémiai kutatóhálózat ezekből a többletráfordításokból jelentős mértékben részesül” – összegezte Pálinkás József.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.