„Belehalt a szolgálatba” – Antall Józsefre emlékeztek

A szabadság napjára és Antall József volt miniszterelnökre emlékeztek csütörtökön a Somló hegyen lévő kilátónál, a néhai kormányfő emléktáblájánál.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/794243" target="_blank"><strong>• Húsz évvel ezelőtt erről a helyről indult új utakra a nemzet</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 17:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz évvel ezelőtt ezen a napon ünnepelte itt, a Somló hegyen Antall József miniszterelnök a szovjet megszállás megszűnését, Magyarország visszanyert szabadságát – emlékeztetett beszédében Gulyás Gergely, a Fidesz parlamenti frakcióvezető-helyettese. Utalt arra, hogy az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy már június 19-én elhagyta az ország területét, de a két állam közötti egyezmény értelmében Magyarország szuverenitása 1991. június 30-val állt helyre.

Gulyás Gergely szerint Antall József neve és munkája összeforrt a rendszerváltással. Rámutatott: Antall József munkáját kritikák özöne övezte, hiányzott a türelem és a megértés, ma viszont már nem lehet vitás, hogy az ország szuverenitásának visszaszerzése, a Varsói Szerződés megszűnése, a piacgazdaság és a nyugati integráció elindítása Antall József múlhatatlan érdeme. Hangsúlyozta, hogy Antall József közjogi és gazdasági értelemben véghezvitte a rendszerváltozást, az erkölcsi rend helyreállításához azonban hiányzott a szükséges felhatalmazás.

Gulyás Gergely arról is szólt, hogy az ellenzéki kerekasztalnál a kommunistákkal szembenállók a rendszerváltás teljességét és az elszámoltatást ígérték, de nem számoltak azzal, hogy akik mindezeket a legradikálisabban ígérik, azok fogják a leggyorsabban elárulni. A Fidesz politikusa elmondta: szerinte a történelem nem lesz kegyes azokkal, akikkel a kor az volt, de Antall Józsefet, akinek politikai teljesítményét életében oly kevesen ismerték el, a nemzet méltó helyen őrzi meg emlékezetében.

Szarka Gábor, a honvédelmi miniszter kabinetfőnöke beszédében arra emlékeztetett, hogy Antall József még gyermekként innét, a somlói kilátótól nézte végig 1945 tavaszán a megszálló szovjet csapatok bevonulását, majd kormányfőként, húsz évvel ezelőtt innét indult el Prágába, hogy aláírja a Varsói Szerződés megszűnéséről szóló egyezményt.

Antall Józsefné meghatottan mondott köszönetet a férjét méltató szavakért. „Nagyon szerette és szolgálta a hazáját, s ebbe bele is halt” – tette hozzá. Az emléktáblánál koszorút helyezett el katonai díszőrség jelenlétében Antall Józsefné, Antall Péter, a volt kormányfő fia, Boross Péter volt miniszterelnök, Gulyás Gergely a Fidesz-frakció nevében, továbbá a megemlékezést szervező Honvédelmi Minisztérium, az Antall József Tudásközpont és az Antall József Baráti Társaság képviselői.

Az ünnepség után mintegy húsz perccel megérkezett a Somló hegyi kilátóhoz Hende Csaba honvédelmi miniszter – a program szerint ő mondta volna a megemlékező beszédet, de ez a kormány ülése miatt elmaradt –, és fejet hajtott a rendszerváltás miniszterelnökének emléktáblájánál, majd virágcsokorral köszöntötte Antall Józsefnét. A miniszter az MTI-nek arról is beszélt, hogy Antall József a békés rendszerváltás vezéralakja volt, rendkívüli államférfi, a magyar történelem kiemelkedő alakja.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.