Cenzúráznák a bírósági tudósításokat

A Neue Osnabrücker Zeitung ismerteti a CDU jogi szakértőjének álláspontját, aki korlátozná egyes büntetőperekben a sajtónyilvánosságot. A Passauer Neue Pressének adott interjúban a bajor miniszterelnök megerősítette, fenntartja az autópálya-matrica bevezetésére vonatkozó követelését.

2011. 06. 01. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Passauer Neue Presse (pnp.de)

Az alsó-bajorországi regionális napilap „Nincs kormányzás dezertőrökkel” címmel készített interjút Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel és a CSU elnökével. Az FDP-vel koalícióban kormányzó müncheni kormányfő szerint súlyosan megingott a bizalmi viszony a liberálisokkal, miután komoly vita robbant ki az atomerőművek bezárásának időpontjáról. Mindennek ellenére kizárta a koalíció felmondását és a más pártokból dezertálókkal történő kormányzást.

Kérdésre válaszolva a miniszterelnök elmondta, hogy a berlini elutasítás ellenére továbbra is fenntartja a személygépkocsik számára az autópálya-matrica bevezetésére vonatkozó javaslatát. Seehofer szerint a vasút- és útépítésben hatalmas lemaradásban van Bajorország. Mivel nem kívánja, hogy olyan értelmes intézkedéseket, – mint az A94-es autópálya továbbépítése, valamint a München és Prága közötti jobb vasúti összeköttetés kijavítása – „sohanapjára” halasszanak, ezért úgy látja, a berlini kormánynak végre meg kell hoznia az alapvető intézkedéseit. Ezért ő harcolni kíván. A tervezett autópályadíj bevezetését úgy kívánják megvalósítani, hogy a német autóvezetőket ez ne terhelje tovább, hanem a németországi utakat használó külföldiek fizessenek.

Neue Osnabrücker Zeitung

Az alsó-szászországi napilap A médiacsata tettekre ösztönzi a politikát című cikkében tudósít az elmúlt évek egyik leglátványosabb perének vélhető következményeiről. „Az nem lehet, hogy az érintett intimszféráját teljes nyilvánosság előtt az utolsó szegletig kiteregessék” – nyilatkozta Siegfried Kauder (CDU), a Bundestag jogi bizottságának vezetője. Az apropót pedig az ismert televíziós meteorológussal szembeni nemi erőszak vádról szóló médiabeszámolók adták. A médiát arra kell kötelezni, hogy ne tudósítsanak olyan vallomásokról, melyeket a bíróság előtt a nyilvánosság kizárásával tettek – mondta.

Mit segít a nemi erőszak áldozatán, hogy a bíróság zárt ülésén valamit elmond, ha vallomásának minden részlete később az újságban elolvasható? Az a tendencia, hogy az eljárást a média kíméletlenül kihasználja, „a szexuális erőszak áldozatának elveszi a kedvét, hogy a hatóságokhoz forduljon”. Ennek azonban fatális következményei lennének, érvelt Kauder.

A kereszténydemokrata politikus azt javasolta, hogy a szexuális bűncselekményekről szóló tudósításokat szükség esetén törvénnyel szabályozzák, amennyiben a média nem hajlandó egy meggyőző önkéntes vállalást tenni. Kauder egyúttal azt is felvetette, hogy mielőbb zárják be a büntetőeljárási jog lyukait. „Azokat a vallomásokat, melyeket nem a nyilvánosság előtt tettek, az egész perben különlegesen védeni kell.” Így a záróbeszédeket és az ítélet indoklását akkor is a nyilvánosság kizárásával kell megtartani, amennyiben ott nem a nyilvánosság előtt tett vallomásokat idéznek.

Norbert Geis, a CSU jogi szakértője szerint éppen itt az ideje a média önszabályozásának. Geis egy becsületkódexet követelt, amelyben a szakma vállalná, hogy a szexuális erőszak miatt indult perekről lényegesen visszafogottabban tudósít. Alapvető vívmány a büntetőperek nyilvánossága, azonban a tudósítás nem vezethet oda, hogy az érintetteket pellengérre állítja és már az eljárás során elítéli – figyelmeztetett Geis.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) igazságügyi miniszter szintén hadat üzent a médiának. A jogállami eljárások megkerüléséhez vezet, ha a bizonyítékok ismertetése a bírósági tárgyalóterem helyett a televízióstúdiók beszélgetős műsoraiba helyeződik – mondta a liberális politikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.