Csúcstechnológia áll a debreceni hallgatók rendelkezésére

Az Európai Unió támogatásával megújultak a Debreceni Egyetem (DE) fizikai intézetében lévő laboratóriumok; a 210 millió forintos pályázati forrásból megújult laborokat Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke csütörtökön adta át.

MNO
2011. 06. 09. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházás eredményeként 12 régebbi laboratórium felújítása és felszerelése mellett új, komplex hallgatói-oktatói-kutatói terek (elektronikai technológia, fotonika, villamos gépek és híradástechnika) jöttek létre, amelyekben több mint 80 új számítógép, számos modern műszer és berendezés (atomerő mikroszkóp, optikai szálhegesztő és tesztrendszer, komplex mérő- és tesztrendszerek, optikai-, vákuum- és kriotechnika) áll az oktatók és a hallgatók rendelkezésére.

Debrecenben tíz éve indult a villamosmérnök képzés 27 hallgatóval, ma már az évente felvett hallgatók száma meghaladja a százat. Az oktatás második évében a hallgatók két szakirányból – automatizálás és információs technológiák – választhatnak.

Az első szakirány keretében végzők készen állnak a különböző ipari, technológiai folyamatok irányítástechnikájának, erős- és gyengeáramú rendszerek kezelésére, a második szakirány inkább a mikro- és nanotechnológiák alkalmazására, anyagmérnökségre készíti fel a jövő szakembereit – ismertette Sailer Kornél, a DE Természettudományi és Technológiai Kar dékánja a laboratóriumok átadásakor.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.