Diákok is üldözik a bűnt nyáron

Hétfőn nyílik meg Siófokon a dél-balatoni szezonális bűnmegelőzési központ, amely augusztus 21-ig, összesen 150 középiskolás diák részvételével segíti a rendőrség munkáját, Siófok mellett Balatonföldvár, Zamárdi és Balatonlelle közreműködésével.

MNO
2011. 06. 30. 19:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Molnár Zsolt projektvezető alezredes, ötletgazda a közelgő megnyitás alkalmából tartott csütörtöki, siófoki sajtótájékoztatón elmondta: a 11. szezonját kezdő bűnmegelőzési központ negyedik éve nem jut semmiféle központi támogatáshoz, így a „fénykor” 23-24 millió forintos költségvetéséhez képest az idén mindössze 4,2 millió forintból tud gazdálkodni négy önkormányzat „hatalmas áldozatvállalásának” köszönhetően. Hozzátette, hogy a Somogy megyei rendőrség bűnmegelőzési osztálya által indított program az elmúlt években igen jó eredményeket ért el, ténykedési területén jelentősen visszaszorította a vagyon elleni bűncselekményeket, a legtöbb esetben a strandi lopások és a gépkocsilopások számát.

A projektvezető közlése szerint a bűnmegelőzési központ keretein belül aktív és nyugdíjas rendőrök irányításával járőröznek kaposvári és fonyódi rendészeti fakultációs szakközépiskolás diákok „Bűnmegelőzés” feliratú pólókban több dél-balatoni település frekventált részein. Az idén a diákok kísérésébe, felügyeletébe közmunkaprogram révén bekapcsolódik legalább két pedagógus is.

Több balatoni önkormányzatnak is lenne igénye hasonló bűnmegelőző tevékenységre, de a rendelkezésre álló forrásból nem futja többre – mondta Molnár Zsolt.

Csonka Györgyi, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) bűnmegelőzési osztályának helyettes vezetője arról beszélt, hogy hiába tud óriási sikereket elérni a dél-balatoni bűnmegelőzési központ, nem jut forrás a támogatására, hiszen 2008 óta megszűnt az ilyen jellegű tevékenységet támogató közalapítvány, és elmaradtak a pályázati lehetőségek is. Komoly eredménynek nevezte, hogy néhány önkormányzat akkora értéknek találja a közbiztonságot, hogy „összeszedve a filléreket életben tartja a programot”.

Életképes a program

Ferincz József, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság helyettes vezetője kifejtette: a program az elmúlt években már bizonyította az életképességét, jelentős segítséget nyújtva a balatoni rendőrkapitányságoknak. Mint hozzátette, a balatoni szezonban érintett három kapitányság – marcali, fonyódi, siófoki – annál is inkább rászorul erre a segítségre, mert ügyforgalmuk felét a nyári hónapokban bonyolítják le. Ehhez a munkához az idén 125 fős erősítést kapnak, egyebek közt három másik megyéből és a megye belső részéből csoportosítják át a rendőri erőket.

A kapitányhelyettes beszélt arról is, hogy az év első öt hónapjában a térségben minimálisan növekedett a vagyon elleni bűncselekmények száma, de súlyos bűncselekmény nem történt. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy jelentős rendőri erőket köt le és igen sokba kerül az elcsatangoló gyerekek visszajuttatása nevelőintézetekbe, gyermekotthonokba. Sokszor egy-egy intézménynek nincs pénze a gyermekért utazni, a rendőrök pedig nem rakhatnak utcára gyerekeket, akik egyébként sok esetben a visszaszállítást követő 24-48 órán belül ismét „kereket oldanak”, előszeretettel térve vissza a Balatonhoz.

A dél-balatoni bűnmegelőzési központ hivatalosan csak hétfőn nyílik meg, de a diákok első turnusa már csütörtökön megkezdte ténykedését a balatonlellei I. Magyar Világtalálkozón. Munkájukat a saját eszközeivel és lehetőségeivel támogatja a megyei főkapitányság, valamint a Somogy Megyei Bűnmegelőzési és Vagyonvédelmi Alapítvány is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.