Egy 2300 éves múmia a „sztár”

Annie, a 2300 éves múmia a sztárja Az elveszett Egyiptom – ókori titkok, modern tudomány című kiállításnak, amely a Nílus menti birodalom ősi kultúrájával, vallásával, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót a texasi Baylor Egyetem múzeumában.

MNO
2011. 06. 05. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ismeretlen lány holttestét, aki 16 éves korában a koponyájára mért ütés következtében veszítette életét, a Nílusból húzták ki – olvasható a Baylor Egyetem honlapján. „Az áldozat személyazonosságát nem sikerült megállapítani, ennek ellenére valaki csinos summát áldozott a lány gondos mumifikálására és a díszes koporsójára, hiszen »Annie« holttestét a Nílusból, a szent folyóból emelték ki” – magyarázta az egyetemi múzeum igazgatója. Mint Elli Caston kiemelte, az egyiptológiai tárlatok általában a fáraókra összpontosítanak. Ezért különleges a Baylor Egyetem múzeumának kiállítása, amely „99,9 százalékban” a hétköznapi emberekre fókuszál.

A szeptember 5-ig látogatható interaktív tárlat négy részre tagolódik. Az első „elröpíti” a látogatót a modernkori Egyiptomba, ahol megismerhetik, miként dolgoznak a régészek a közel-keleti országban. A második, a „terepi” rész bemutatja, hogy milyen eszközöket, berendezéseket és technológiákat alkalmaztak a régészek, amikor feltárták a piramisépítők elveszett települését a Gízai-fennsíkon.

„A régészek számára óriási meglepetést okozott, hogy a közfelfogással szemben a piramisépítők nem kényszerből dolgoztak. Lehet, hogy akadtak köztük rabszolgák is, de nagyon sokan önként dolgoztak. Jól bántak a munkásokkal, akiket 40 személyes barakkokban helyeztek el, naponta fogyaszthattak hús, s szükség esetén orvosi kezelésben részesültek. A korabeli mércével valószínűleg jó életük volt” – jegyezte meg a múzeumigazgató, aki szerint a látogatók megismerhetik, hogy milyen eszközöket használtak a piramisépítők. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a kézügyességüket, miniatűr piramisokat építve vagy cseréptöredékeket összerakosgatva.

Az ókori egyiptomi kultúrának szentelt rész négy múmiát vonultat fel, köztük Annie-t. Láthatók temetkezési kellékek, amulettek is. A „laboratóriumi” szekcióban pedig múmiákról készült CT-felvételeket és arcrekonstrukciókat, valamint állati múmiákat láthatnak az érdeklődők.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.