Egyedülálló módon fedezheti fel Óbuda kincseit

Különleges szolgáltatást kínál Óbuda azoknak, akik szeretnék megismerni e több ezer éves múltra visszatekintő városrész különleges gazdagságát. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának turisztikai GPS-e segítségével könnyedén felfedezhetik az érdeklődők a III. kerület nevezetességeit, vendéglátóhelyeit. Az iPhone alkalmazást bemutató szerdai sajtótájékoztatón Bús Balázs polgármester hangsúlyozta: céljuk az, hogy megmutassák, Óbuda olyan gazdag értékekkel rendelkezik, melyek megismeréséért érdemes hosszabb időt eltölteni a kerületben.

Pálffy Renáta
2011. 06. 29. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Flórián napjától fogva megint lehet akár tenyérbe hajtott fejjel (a szerelmi bánkódás miatt), akár megeresztett mellénnyel (a kedveskedő emésztés miatt) helyet foglalni azokban a kiskocsmakertekben, amelyekben bővelkednek az óbudai utcák… A pesti kirándulók itt örömmel üdvözölgetik egymást… Amint a kalendáriumban felnevet Flórián, a fekete kéményseprűk védőszentje, a fehér gesztenye-gyertyácskák idején: attól az időponttól fogva megint tudják a pestiek, hova kell menniök felejtkezni” – írja Krúdy Gyula 1926-ban. Az író kedvenc vendéglőinek is otthont adó városrész 2000 éves múltra tekint vissza, és egyben Budapest második legnagyobb kerülete, ahol egyszerre vannak jelen a különböző történelmi korok. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata egy új, turisztikai GPS segítségével szeretné megkönnyíteni a látogatók számára ennek a különleges helynek a felfedezését.

Bús Balázs, a III. kerület polgármestere, az óbudai iPhone alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón kijelentette: a kerület fejlesztésénél kiemelt szempont a turizmus nyújtotta lehetőségek szélesítése. Mint mondta: a turisták általában átutaznak Óbudán, nem igazán jelent számukra célállomást. Így az önkormányzat célja az, hogy megmutassa: a kerület is tud célállomás lenni, és olyan rendkívül gazdag kulturális és régészeti múlttal rendelkezik, melynek megismeréséért érdemes akár több napot is eltölteni a városrészben. Itt olyan közkedvelt látnivalók várják az érdeklődőket, mint a Hajógyári Sziget, a Római-part, az Óbudai Gázgyár, nem beszélve a rómaiak fél évezredes uralmáról mesélő Aquincum romjairól – részletezte a polgármester, hozzátéve: ezeknek a megismertetéséhez próbálnak eszközöket keresni.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy csak a Fő tér környékén mintegy kilenc múzeum található, így egy olyan múzeumi negyeddel rendelkezik Óbuda, melyet mindenképpen érdemes tovább fejleszteni. Hozzátette: Óbudán rendezik meg minden évben Európa egyik legnagyobb fesztiválját, így azoknak, akik a Sziget Fesztiválra érkeznek, célállomásuk a kerület, és nekik is szeretnének segítséget nyújtani abban, hogy a Szigetről kilépve Óbudán milyen egyéb szórakozási-kikapcsolódási lehetőségeket találhatnak. Erre nyújt lehetőséget ez az okostelefon-alkalmazás, mellyel szeretnék megmutatni, hogy megéri itt több időt tartózkodni. Az applikációt folyamatosan bővítik majd, így is szeretnék fejleszteni és gazdagítani a III. kerület, valamint egész Budapest kulturális életét.

Az Óbudát bemutató, ingyenesen letölthető turisztikai GPS alkalmazást, a készítő Appsters képviseletében Nyírő András mutatta be az érdeklődőknek. Véleménye szerint ez az iPhone applikáció egy nagyon fontos pontot jelent a mobiltelefonok világában, hiszen az információhoz való viszonyunk nagyon megváltozott az elmúlt 10-15 évben. A fejlesztés alapját az Óbuda város a városban című füzet jelentette, melyben a III. kerület turisztikai látványosságait, szolgáltatásait foglalták össze. Ezt a 40 oldalas füzetet bővítették ki az alkalmazáson, mely összesen 182 intézményt, nevezetességet, vendéglátóhelyet mutat be. Az adatbázisban 21 turisztikai látványosság, 8 múzeum és 24 templom szerepel. Ezenkívül 43 étterem, 16 szórakozóhely és 24 szálláshely adatait is megtalálhatja az, aki letölti telefonjára a http://itunes.apple.com/us/app/obuda/id441460704?mt=8&ls=1 címen elérhető alkalmazást. Óbuda gazdag világát 505 fénykép is illusztrálja.

Az egyes helyekről rövid leírásokat találhat az érdeklődő, valamint a helyszínekhez fűződő praktikus adatokat (cím, telefonszám, e-mail, weboldal), melyeket elmenthet az iPhone telefonkönyvébe. Nyírő András kiemelte: az alkalmazás különlegessége, hogy a nevezetességeket térképen lehet megkeresni, sőt az aktuális pozíciótól lehet útvonalat tervezni. Egy kattintással elérhetők a látnivalók weboldalai és Facebook-oldaluk is – tette hozzá. Az adatokban bármilyen szóra lehet keresni, de lehetőség van a kategóriák szerinti böngészésre. A tervek szerint augusztusra elkészül az androidos változat is, így az a Sziget Fesztivál idején már elérhető lesz – hívta fel a figyelmet Nyírő András, hozzátéve: az applikációt folyamatosan fogják fejleszteni és bővíteni, hiszen már most felmerültek ötletek, például, hogy a kerületi játszóterek is kerüljenek bele ebbe az adatbázisba.

Óbuda ezzel az úttörő vállalkozással szeretné az érdeklődőket segíteni, hogy mind térben és időben élvezetes kalandokban legyen része a kerületbe látogatóknak, legyen szó a Krúdy által lefestett kiskocsmák hangulatának felfedezéséről vagy épp egy évezredes utazásról az aquincumi amfiteátrumok között.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.