Egyre több a menekült Svájcban

A Tages-Anzeiger rövid leltárban ismerteti melyik országból érkezik a legtöbb menekült Svájcba. A Der Spiegel beszámol arról, hogy a postdami bíróság annak az NPD-és egyetemistának adott igazat aki pártjánál folytatta szakmai gyakorlatát.

2011. 06. 25. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tages-Anzeiger

Az év kezdete óta folyamatosan emelkedik a tunéziai menekültek száma Svájcban. Májusban a Szövetségi Menekültügyi Hivatal 342 menedékkérőt tartott nyilván az észak-afrikai országból. Áprilisban még csak 165, márciusban 159, februárban 48 és januárban 44 tunéziai tartózkodott Svájcban. Az „arab tavaszban” érintett többi országból, például Egyiptomból lényegesen kevesebben érdeklődtek Svájc iránt. Májusban összesen négyen kértek menedékjogot Egyiptomból, őket is beleszámolva az év eleje óta összesen 53 érkeztek. A líbiai és egyéb észak-afrikai országokban kialakult helyzet miatt májusban 29 líbiai, ugyanennyi marokkói és 64 algériai menedékes szerepelt a nyilvántartásokban. Szíriából májusban összesen 52-en érkeztek. A legtöbb menekült Eritreában kelt útra, a múlt májusban 545 kérvényezett menedékjogot Svájcban.

Der Spiegel

A potsdami egyetemnek el kell ismernie egy diákjának azt a gyakornoki idejét, amit Németország Nemzeti Demokrata Pártjának (NPD) berlini központjában töltötte – így döntött a postdami közigazgatási bíróság. 2009 tavaszán saját pártjánál végezte el kötelező gyakorlatát, amit az illetékes kar dékánja nem kívánt elfogadni. A dékán döntését azzal indokolta, hogy a politológus szakon szerzett tudását és képességeit egy olyan pártnál, amelyiknél megkérdőjelezik az alkotmányosságot, nem tudja megfelelően elmélyíteni és használni. A bíróság hatályon kívül helyezte a döntést. A gyakorlat elismerésében kizárólag a vizsgabizottság illetékes, indokolták a bírák ítéletüket. Az egyetem megvárja az ítélet írásos változatát és megvizsgálja a lehetséges jogi lépéseket – nyilatkozta Birgit Mangelsdorf, az oktatási intézmény szóvivője. Markus Lederer, a társadalomtudományi kar megbízottja, szintén védelmébe vette az egyetem eljárását. A gyakornoki jelentésében a 25 éves egyetemista röplapok írását és internetes hozzászólásokat, valamint sajtómunkát és a nyilvánosság tájékoztatását dokumentálta. „Egy ilyen beszámolóban világossá kell válnia, hogy politológia szakos diák a postdami egyetemen folytatott tanulmányai után kritikusan szembesül azzal a párttal, amelyik határozottan szembefordul a szabadságra épülő renddel” – nyilatkozta Lederer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.