Elaprózódtak az erdők

Az Európa felszínének közel felét kitevő erdők felülete egyre nő, de az irtások és az erdőtüzek miatti elaprózódás fenyegeti őket – figyelmeztetett az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP).

MNO
2011. 06. 01. 11:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A jó hír az európai erdősített térségek növekedése” – mondta el kedden Ivonne Higuero, az UNEP szakértője az európai erdők 2011-es állapotáról szóló jelentést ismertetve. Az ENSZ-szervezet adatai szerint Európában 1,02 milliárd hektárnyi erdőség van, azaz a világ erdőinek 25 százaléka. Az elmúlt 20 évben évente 800 ezer hektárral nőtt az erdővel borított felület.

A rossz hír viszont az, hogy ez a fejlődés nem egyenletesen oszlik meg a földrész országai között, azaz egyes térségekben, így Kelet-Európában csökken az erdősített terület – mutatott rá Ivonne Higuero. Az európai erdők növekvő elaprózódástól szenvednek, főként Spanyolországban, Közép-Európában és a Földközi-tenger északi partvidékén, veszélyeztetve e térségek biológiai sokszínűségét Az elaprózódás főként a fakivágás, az erdőtüzek, a mezőgazdasági művelésbe vétel és a növekvő urbanizáció következménye – tette hozzá a szakértő.

Az elaprózódás miatt az erdők jobban ki vannak téve az éghajlati változásoknak, és egyben romlanak a bennük élő állatok életfeltételei, növelve a kihalás veszélyét. Akadályozza a talajstabilizációt és az érintett ökoszisztémákban élő települések megfelelő vízellátását – mutat rá a jelentés. Megoldásként a UNEP a kis erdőparcellák közötti összeköttetés létesítését javasolja, „zöld folyosók” létrehozásával.

Az UNEP és az Európai Bizottság most dolgozik a legsérülékenyebb területek térképén, amelynek az erdészeti miniszterek június 14-16-án Oslóban tartandó értekezletéig kell elkészülnie. A tanácskozáson várhatóan kötelező jogi érvényű szabályozást fogadnak el az erdőgazdálkodás javítása érdekében.

Az UNEP adatai szerint évente 50 ezer, gyakran hanyag kezelés okozta erdőtűz következtében 500 ezer hektárnyi erdőség lesz a lángok martaléka a Földközi-tenger térségében. Az erdőgazdálkodás javítása nélkül a térség lakóinak vízellátása 2025-re évente 500 köbméterrel csökken. Gondot jelent a koncepciótlan magánosítás miatt az irányítás szétesése is, például a turistaáradat elöntötte Kárpátokban, ahol több faj, így a medve és a hiúz is veszélyeztetett állat lett.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.