Ezt is kiheverte Japán

Japánban az ipar kiheverte a márciusi földrengés és szökőár-katasztrófa hatásait, a termelés májusban csaknem 60 éve a legnagyobb mértékben növekedett.

MNO
2011. 06. 29. 8:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerdán megjelent adatok szerint az ipari termelés 5,7 százalékkal nőtt májusban az egy hónappal korábbihoz képest. Elemzők 5,5 százalékra számítottak. Legutóbb 1953 márciusában volt nagyobb növekedés, akkor 7,9 százalékos havi szintű bővülést mértek. A japán gazdaság megroppant a március 11-én történt földrengés, az azt követő szökőár és atombaleset miatt. Az ipari termelés volumene a katasztrófa hónapjában rekordmértékben, 15,5 százalékkal esett. Áprilisban viszont már beindult a növekedés, a szektor teljesítménye 1,7 százalékkal nőtt.

Májusban a legnagyobb mértékben a járműgyártás kibocsátása nőtt, a 36,4 százalékos bővülés azt jelzi, hogy az ágazatban sikerült helyreállítani a megbomlott termelési láncot. A másik vezető ágazat, az elektronikai ipar teljesítménye azonban 0,6 százalékkal csökkent, ami azt mutatja, hogy akadozva áll vissza a katasztrófa előtti rend. Az adatok mindent egybevetve arra utalnak, hogy V-alakban haladnak a hármas csapás hatására indult folyamatok, a meredek visszaesést gyors kilábalás követi – mondják elemzők, akik júniusra 5,3 százalékos növekedést várnak.

A világ második legnagyobb gazdaságának címéért Kínával versengő Japán hazai összterméke (GDP) 2010-ben 4 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami a legnagyobb növekedési ütem volt a fejlett ipari országok körében. Az idei első negyedévben a GDP 3,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ami azonban a vártnál kisebb mértékű visszaesés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.