Fölülmúlta a régiót a BUX

Megtorpant az emelkedés a részvénypiacon a múlt héten: csökkenő forgalom mellett minimális erősödéssel zárta a hetet a Budapesti Értéktőzsde, amelynek részvényindexe tartani tudta a 23 ezer pont feletti szintet.

MNO
2011. 06. 05. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A BUX a megelőző heti csaknem 2 százalékos emelkedés után 23 076,01 ponton zárt pénteken, 17,16 ponttal, 0,07 százalékkal magasabban az egy héttel korábbi záróáránál. A 2010. december végi 21 327 pontos értékénél pedig 1749 ponttal, 8,2 százalékkal magasabban áll. A vezető részvények árfolyama vegyesen változott a héten, a legtöbbet az Egis erősödött, míg a hét vesztese a másik gyógyszerpapír, a Richter, valamint a Synergon volt.

Csökkent a piaci aktivitás a múlt héten: 65,4 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon az előző hét 71 milliárd forintos forgalma után. Hétfőn a magyar kormány bejelentette a már előző héten is várt akciótervet a devizahitelesek megmentésére, ennek ismertetése azonban nem hatott a papírok árfolyamára. Hétfőn az amerikai és a brit tőzsde zárva tartott, emiatt a budapesti parketten is csökkenéssel indult a hét.

Keddtől indult be igazán a kereskedés a nemzetközi piacon, amikor az egyre valószínűbbnek tűnő második görög mentőcsomaggal kapcsolatos hírek hatására emelkedtek a nemzetközi indexek. A görög hírek mellett kedden leginkább a magán-nyugdíjpénztári vagyon másnap kezdődő áthelyezése kötötte le a befektetők figyelmét, miután a vagyon nagyságát a keddi záróárak alapján határozták meg. A hét második kereskedési napját a BUX jelentős emelkedéssel zárta, sőt felülteljesítő volt a régiós és a nyugat-európai börzékhez képest.

Szerdán eltűnt az előző napi jó hangulat, a befektetőket a sorra érkező kiábrándító amerikai makrogazdasági adatok kedvetlenítették el, amelyek a gazdasági lassulás jeleit mutatták. Jelentősen elmaradt a várttól az ISM feldolgozóipari aktivitást mérő indexe, a 2009-es mélypont alá csökkent a Case-Shiller házárindex, a magánszektoron belüli foglalkoztatásbővülés üteme pedig meglepően lelassult. Ennek megfelelően a BUX is enyhén csökkent szerdán, csütörtökön pedig kisebb pozitív tartományba lendült vissza a részvényindex a továbbra is pesszimista nemzetközi hangulat ellenére. A BUX pénteken több mint egyszázalékos csökkenéssel zárta a hetet, egy vártnál jóval gyengébb amerikai munkaerő-piaci adat rontotta el a részvénypiac hangulatát.

Az OTP árfolyama a múlt héten ismét 6 ezer forint alá csökkent, a bankpapír 1,08 százalékos gyengüléssel, 5975 forinton zárta a hetet. A heti részvénypiaci forgalom 50,55 százalékát adta az OTP, 33 milliárd forinttal. A Mol árfolyama 0,24 százalékkal, 23 300 forintra nőtt. Forgalma az összforgalom 28,42 százalékát tette ki, 18,6 milliárd forint volt. A Magyar Telekom 0,73 százalékkal gyengült, 545 forintot ért pénteken. A Richter 2,39 százalékos visszaeséssel, 35 140 forinton zárta a hetet. A másik gyógyszeripari részvény, az Egis árfolyama ugyanakkor 1,74 százalékkal, 19 595 forintra emelkedett. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 10,83 ponttal, 0,59 százalékkal nőtt, jelenleg 1843,25 ponton áll.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.