Győzelmet arattak önmaguk felett a republikánusok

Álszavazáson döntöttek az adóssági plafon csökkentéséről az amerikai képviselőházban – írja a The New York Times. A republikánus többség csupán azért nyújtott be javaslatot a kérdésben, hogy aztán leszavazhassa azt. Hiába tette nyilvánossá születési bizonyítványát az elnök, az amerikaiak jelentős része továbbra sem hiszi, hogy az Egyesült Államokban született – írja a CNN.

Kovács N. László
2011. 06. 01. 11:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

Álszavazáson döntöttek az adóssági plafon csökkentéséről az amerikai képviselőházban – írja a The New York Times. A republikánus többség csupán azért nyújtott be javaslatot a kérdésben, hogy aztán leszavazhassa azt.

A 14,3 billiós adósságot több mint 2 billióval növelte volna a benyújtott törvényjavaslat, ráadásul úgy, hogy semmiféle költségvetési megvonást nem kapcsol az emeléshez. A költekező kormányzatot megfékezni kívánó republikánusok számára ez valódi szentségtörés – azért nyújtották be a javaslatot, hogy megmutassák, egy ilyen rendelet bukásra van ítélve. Különös és felettébb teátrális jeleneteknek lehettek tanúi, akik figyelemmel kísérték a kedd esti alsóházi vitát: a republikánusok saját törvényjavaslatuk leszavazására biztatták a tisztelt házat, a demokraták pedig, akik néhány hónapja szinte ugyanilyen tartalmú rendelkezést terjesztettek be, a pénzpiacok megrémisztésével vádolták ellenfeleiket.

„Ez a törvény, melyet én nyújtottam be, bizonyosan meg fog bukni, és ez így helyes” – fogalmazott Dave Camp michigani republikánus, mire marylandi demokrata kollégája azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy „vásári mutatvánnyá degradálják a politikát”. A törvényt végül 318:97 arányban elvetette a képviselőház. A 236 republikánus mellett 82 demokrata politikus is a javaslat ellen szavazott.

A jelenlegi álszavazás valószínűleg nem fogja különösen megmozgatni a befektetőket, a republikánusok ugyanis előre közölték Wall Street-i kapcsolataikkal, hogy csupán „játék” az egész. A pénzügyminisztérium ugyanakkor augusztus másodikáig adott haladékot az adóssági plafon emelésére – ha ez nem történik meg, a szövetségi kormányzat „csődöt jelenthet”, azaz megszüntetheti kifizetéseit. A kölcsönzési limit körüli huzavona jól ismert része az amerikai politikai életnek: a kormányzatnak – és az országnak – szüksége van a növelésre. Ezt az ellenzék is tudja, és általában alaposan ki is használja a kormány sebezhetőségét saját céljainak előmozdítása érdekében, míg végül mérges elutasító nyilatkozatok és vérre menő tárgyalások után meg nem születik a megegyezés.

A jelenlegi helyzet ennél jóval bonyolultabb. A tavaly novemberben megválasztott republikánus többség ugyanis a költségvetés duzzadása elleni felháborodás hátán került be a törvényhozásba, így az efféle emelések saját legitimitásukat veszélyeztetik. A frissen megválasztott jobboldali politikusok ezen felül többször is kihangsúlyozták, nem feltétlenül értik vagy nem feltétlenül érdekli őket, ha a kormány csődöt jelent. Patric J. Toomey elsőéves szenátor tervét sokan támogatják: a pennsylvaniai politikus azt javasolja, ilyen helyzet esetén a bejövő adókból elégítsék ki a kötvénytulajdonosokat, minden más kifizetést pedig megegyezés megszületéséig állítsanak le. A Wall Street és a pénzügyminisztérium vezetője szerint az ötlet megvalósíthatatlan. Nehézséget okoz a két oldal közti óriási ideológiai szakadék: míg a konzervatívok elvetnek mindenféle új adót, sőt csökkentés mellett kampányolnak, addig a demokraták szerint a költségvetés egyensúlyba hozása a bevételek növelése nélkül nem lehetséges.

2008-ban, a válság kezdetén szavazást tartottak a banki mentőcsomagról. A republikánus többség leszavazta a javaslatot. A kábeltelevíziók ekkor két képet mutattak: a voksok alakulását, mellette pedig a tőzsde állapotát. A Dow Jones aznap soha nem látott módon 777 pontot esett. Az eset megismétlődhet – figyelmeztet Rick Reider, a BlackRock nevű befektetéskezelő cég vezetője, mely a legnagyobb a világon. „Ez egy kifejezetten veszélyes út, amelyen elindultunk” – fogalmaz Reider.

CNN (cnn.com)

Hiába tette nyilvánossá születési bizonyítványát az elnök, az amerikaiak jelentős része továbbra sem hiszi, hogy az Egyesült Államokban született – írja a CNN.

A „Hol van a születési bizonyítvány?” című könyv jelenleg a hatodik helyet foglalja el a The New York Times bestseller-listáján, jóval azután, hogy a születési bizonyítvány holléte és léte nyilvánosságra került. A szerző, Jerome Corsi „bebizonyítja: egyetlen jogi hatóság sem hitelesítette, hogy Obamának joga van az elnöki poszt betöltésére”. Az elnök születési helye körüli összeesküvés-elméletek néhány hónapja újra előtérbe kerültek, miután Donald Trump exelnökjelöltaspiráns kampányának központi elemévé tette a kérdést. A Fehér Ház válaszul nyilvánosságra hozta az eredeti, „hosszú” születési bizonyítványt, Trump pedig néhány héttel később bejelentette, mégsem indul az elnökjelöltségért.

A CNN közvélemény-kutatása szerint azonban ez sem volt elég: a megkérdezettek 17 százaléka továbbra is biztos benne, vagy alaposan gyanítja, hogy az elnök nem Amerikában született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.