„Ha jól megy Szlovákiának, nekünk is jól megy”

A szlovákiai magyarok több mint kétharmada otthon érzi magát Szlovákiában, hazájának tartja az országot, és állítólag nem akar magyar állampolgárságot – derült ki egy európai uniós projekt részeként készült felmérésből, amelyről a Sme című liberális pozsonyi napilap számolt be szombaton.

MNO
2011. 06. 18. 20:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés készítői 801 emberrel beszéltek, akik közül 68 százalék szlovákiai magyarnak, 16 százaléka egyszerűen magyarnak, 13 százalék pedig magyar gyökerekkel rendelkező szlováknak vallotta magát. Ladislav Machácek, a nagyszombati Cirill és Metód Egyetem professzora, a szlovákiai kutatócsoport vezetője szerint a szlovákiai magyarok tudatosítják, hogy „ha jól megy Szlovákiának, nekünk is jól megy”. Azt állította, hogy a szlovákiai magyarok nagy része nem akar Magyarországon élni, és a magyar állampolgárság megszerzését sem tartja fontosnak. „Sőt, 65 százalékuk nem akarja a magyar állampolgárságot” – jelentette ki Machácek. Úgy vélte: annak, hogy a megkérdezettek többsége hangsúlyozottan szlovákiai magyarnak vallotta magát, meglátása szerint egyik fontos oka az is, hogy többüknek rosszak a tapasztalataik a magyarországi magyarokkal.

„Legkevesebb 10-20 százalékuk utalt arra, hogy a magyarországi magyarok lenézően viselkednek velük szemben” – magyarázza a szociológus. A felmérésből az is kiderült, hogy a szlovákiai magyarok akarják, hogy gyerekeik magyarul tanuljanak, de fontosnak tartják a szlovák nyelv elsajátítását is. Machácek szerint a szlovákiai magyarok a politikában is a mérsékeltebb áramlat mellett tették le voksukat. „Ezek az emberek úgy döntöttek, hogy nem akarják a Magyar Koalíció Pártját (MKP) a parlamentben, mert nem akarnak indulatokat, normálisan akarnak élni” – fejtette ki a szociológus.

A Sme összeállítása szerint az Európai Unió keleti térségeiben lévő országokban élő magyar és orosz kisebbség 70 százaléka otthon az anyanyelvén beszél, míg a szlovák, litván és lengyel kisebbség esetében ez kevesebb, mint 5 százalék. Ennek állítólag a magyarok és az oroszok „birodalmi tudata” az oka. A felmérés szerint a magyarországi szlovákok sokkal inkább kötődnek a régióhoz, ahol élnek, mint a nemzetiségükhöz.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.