Ha korábban megtették volna, Budapest ma előrébb tartana

Együttműködési megállapodást kötött a fővárosi önkormányzat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel (ELTE), valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) hétfőn a Városházán.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791686" target="_blank"><strong>• Ez a túlélés legfontosabb eleme + Képriport</strong></a>

MNO
2011. 06. 20. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dokumentumok aláírása előtt a főpolgármester, a két egyetem rektora és a hallgatói érdekképviselet elnöke arról beszéltek: szeretnék mielőbb tartalommal megtölteni a keretmegállapodást, és remélik hogy a város, az intézmények és a hallgatók egyaránt büszkék lehetnek egymásra. A Tarlós István főpolgármester, Péceli Gábor műegyetemi, Mezey Barna ELTE-rektor és Nagy Dávid HÖOK-elnök között létrejött megállapodások megkötését még májusban egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés. A dokumentumok szerint az önkormányzat a jövőben a szakpolitikai kérdések kidolgozásakor támaszkodni kíván az egyetemek szellemi bázisára.

Az ELTE egyebek mellett azt vállalja, hogy megszervez egy „budapesti egyetemi kötődésű tudósokból álló nemzetközi tudományos támogató hálózatot”, a Műegyetem pedig kutatói műhelyt hoz létre, amely integrálja a főváros jövőjével kapcsolatos alapkutatásokat és elemzéseket, továbbá részt vesz a közúti és vízi közösségi közlekedési fejlesztési tanulmányok elkészítésében.

Megtalálták a városukat

Tarlós István az aláíráson arról beszélt: a főváros többszörös adósságát tudja le ezekkel a megállapodásokkal. Mint mondta, egyszerre belülről jövő kényszere és természetes kötelessége Budapestnek, hogy a város egyetemi szellemi központjaival kapcsolatot tartson, és büszkélkedjen velük. A főpolgármester szerint ha az elmúlt években a főváros által megkötött szerződéseknél, pályázatoknál, projekteknél az egyetemek szellemi segítségét kérték volna, akkor a város ma előrébb tartana.

Péceli Gábor azt mondta, hogy a megállapodással a Műegyetem a főváros egyfajta háttérintézményévé lép elő. Közölte, a mérnököket, műszakiakat jellemző rendszerszemléletű gondolkodásmóddal a főváros jövőjét, sikerét kívánják szolgálni. Mezey Barna azt hangoztatta: a most megkötött együttműködéssel az ELTE húszesztendei keresés után „megtalálta a városát”. Elmondta, zömében természet- és társadalomtudományi kutatásaikkal sokat segíthetnek a városnak, például a mesterséges vagy természetes zöldterületek kialakításánál.

Kártya is lehet

Nagy Dávid példa nélkülinek nevezte a megállapodást a főváros és a 200 ezer, Budapesten élő hallgató között, és utalt arra, hogy a konzultáció az önkormányzat és a HÖOK között már hónapokkal ezelőtt megkezdődött. Tarlós István a konkrét programokat firtató kérdésre válaszolva azt mondta: egyebek mellett egy „kártyáról is szó van”, amely várhatóan múzeumokba és uszodába biztosít kedvezményeket a hallgatóknak.

A Fővárosi Közgyűlés szerdán dönt az együttműködésről három újabb egyetemmel, így várhatóan a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem rektorával is hasonló megállapodást ír majd alá Tarlós István.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.