Humanitárius dráma: 10 ezerre becsülik az áldozatok számát

A francia diplomácia szerint mintegy 10 ezer embert ölt meg Tripoliban és környékén az elmúlt három hónapban a Kadhafi-rezsim – írta szerdán a Le Figaro.

MNO
2011. 06. 01. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordánia diplomáciai viszonyt létesít a líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsával – közölte szerdán Ammánban Nászer Dzsaude külügyminiszter. A politikus elmondta, egy veterán diplomatát, Favváz el-Ejtant küldi megbízottként a kelet-líbiai Bengáziba, hogy kapcsolatot tartson a tanáccsal. Hozzátette, hogy Ejtan a következő napokban utazik állomáshelyére. Ammán a múlt héten ismerte el a felkelők testületét a líbiai nép törvényes és hiteles képviselőjének. Számos ország, köztük Franciaország és Olaszország már hivatalosan is elismerte a líbiai felkelőket. Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és több más állam eddig még nem ment el, de megteremtette diplomáciai jelenlétét Bengáziban.


Ezenkívül a konzervatív francia napilap szerint Líbia 2 millió lakosú fővárosában legalább 20 ezer embert őrizetbe vettek. „Tömeges letartóztatások, éjszakai razziák, fosztogatások, utcai kivégzések, a legmagasabb szintről érkező parancsok az erőszakra, emberek tömeges eltűnése, tömegsírok: külföldi szemtanúk hiányában valóságos humanitárius dráma zajlik zárt ajtók mögött Tripoliban” – fogalmazott a francia lap.

A külügyminisztérium mindezt a líbiai rezsim elől menekülőktől, emberi jogi szervezetektől, diplomatáktól és a nyugati titkosszolgálatoktól érkező „részleges, de egybehangzó információkra” hivatkozva állítja.

A fővárosban uralkodó terror célja Párizs szerint a megfélemlítés által a lázadás megakadályozása Tripoliban. „Több ezren meghaltak, talán többen is, mint 10 ezren” – mondta az egyik diplomata a lapnak. „(Moamer) Kadhafi mindenre képes, a legrosszabbra is, a jövőben csak kellemetlen meglepetésekre szabad számítanunk” – tette hozzá a külügyminisztériumi tisztviselő.

Megkínzott családfők, tömegsírok

A lap részletesen ismerteti a Tripoliból érkező történeteket a felesége és gyermekei előtt megkínzott családfőkről, a szétdúlt kórházakról és a tömegsírokról. A szovjetektől örökölt telefonlehallgatási rendszert olyan tökéletesre fejlesztette a líbiai rezsim, hogy két perc alatt meg tudja állapítani, honnan kezdeményezték a hívást. „Az emberek semmit nem mernek mondani, mert mindenki meg van arról győződve, hogy lehallgatják” – hangsúlyozta a lapnak egy francia diplomata. A Le Figaro szerint a francia diplomácia ugyanakkor biztos abban, hogy „Kadhafi sorsa megpecsételődött és csak idő kérdése”, hogy mikor távozik a hatalomból.

Az időpontot illetően azonban Párizsban már nem mernek becslésekbe se bocsátkozni. „A Tripoliban elkövetett bűntettek bizonyítják, hogy a civil lakosság védelmére irányuló hadműveletek még nem értek véget” – hívták fel a figyelmet a külügyminisztériumban. London pénteken jelentette be, hogy négy, Apache típusú támadó helikoptert küld Líbiába, azt megelőzően pedig Párizs azt közölte, hogy 12 harci helikoptert indítottak útnak az észak-afrikai ország felé egy francia hadihajón, hogy adott esetben bevethessék őket a katonai patthelyzet megoldására. Arról azonban egyelőre nincsenek hírek, hogy a „kisebb” célpontok elleni precíziós támadásokra alkalmas járművek tényleges bevetetése megkezdődött.

Tovább maradnak

Kilencven nappal meghosszabbítja a NATO a líbiai küldetést – jelentette be szerdán Brüsszelben az atlanti szövetség főtitkára. „A döntés világos üzenet a Kadhafi-rezsimnek: eltökéltek vagyunk abban, hogy folytatjuk a líbiai nép megmentését célzó műveletünket” – fogalmazott közleményében Anders Fogh Rasmussen. Mint hozzátette, a NATO folytatja erőfeszítéseit annak érdekében, hogy teljesítse az ENSZ-felhatalmazásban megfogalmazott feladatot. A világszervezet biztonsági tanácsi határozata arról szól, hogy be kell tartatni a Líbiával szembeni fegyverszállítási embargót, érvényesíteni kell az ország légterében a repülési tilalmat, valamint meg kell védeni a harcolók által fenyegetett líbiai polgári lakosságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.