Ilyenre még nem volt példa Magyarországon

Fészkükből elrabolt parlagi sasfiókákat telepítettek fészkelő parlagi sas párokhoz a Magyar Madártani Egyesület (MME) és a Fehér Kereszt Állatvédő Liga (FKÁL) munkatársai vasárnap Hatvan határában. A három öthetes sasfiókát korábban felderített fészkekbe helyezték el, ugyanis a kis sasokat befogadják az egyébként fiókákat nevelő párok, úgy táplálják őket, mint saját utódaikat.

MNO
2011. 06. 05. 18:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szilágyi István, az FKÁL kuratóriumi tagja a helyszínen úgy fogalmazott: Magyarországon eddig példa nélküli eset, hogy valaki fokozottan védett sasokat próbált áruba bocsátani. Közlése szerint két hónapja egy ismeretlen azzal kereste meg telefonon egyik aktivistájukat, hogy hajlandó lenne-e sasfiókákat vásárolni, majd egy hete konkrét árajánlatot tett két sasfiókára egyenként 200 ezer forintos áron. Az állatvédő a történtekről értesítette a Nemzeti Nyomozó Irodát.

A sasokkal házalók már másnap éjszaka megjelentek az aktivista Pest megyei otthonában, majd egy más helyszínen megmutatták neki a sasfiókákat. Az állatvédő végül 300 ezer forintért megvette a három fiókát, mert attól tartott, hogy ellenkező esetben a madarak elpusztulnak. Az állatvédő a sajtótájékoztatón bemutatott egy, az egyik természetkárosítóról készült rendőrségi fantomképet.

Horváth Márton, az MME fajvédelmi csoportvezetője arról szólt, hogy a parlagi sas fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke egymillió forint, s a fészekrablásért akár többéves börtönbüntetés is kiszabható. Magyarországon mintegy százhúsz fészkelő párt tartanak nyilván, ami az Európai Unió parlagi sas állományának 60 százaléka.

Úgy vélekedett, hogy a most „nevelőszülőkhöz” kihelyezett példányok valószínűleg egy fészekaljból származnak. Több mint valószínű, hogy megtalálják eredeti szüleiket is, hiszen a teljes magyar állományról DNS-mintával rendelkeznek. Az elmúlt években ugyan volt arra példa, hogy parlagi sasok mérgezést szenvedtek, ám illegális kereskedelmük nem fordult elő – mondta Horváth Márton. A kis sasokat meggyűrűzték, DNS-mintát vettek tőlük, majd részben alpinista módszerekkel elhelyezték őket újdonsült testvéreik mellé. Olyan fészkekbe került egy-egy sasfióka, ahol sas párok csupán egy utódot neveltek.

A parlagi sas többnyire mezőgazdasági területek szomszédságában fészkel. Legfőbb táplálékai rágcsálók, ám a nyulat és a mezei madarakat is elejti. Egy kifejlett példány szárnyfesztávolsága eléri a két métert.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.