Kedden mindenki táncra perdülhet

Ingyenes koncertekkel, programokkal várják az érdeklődőket Budapesten hatvan, vidéken pedig húsz helyszínen kedden a zene ünnepén.

MNO
2011. 06. 20. 18:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fővárosban többek között a Ferencvárosban, a Millenárison, valamint az R33-ban, az A38-on, a Gödörben, a Corvintetőn, a Pótkulcsban, a Szimpla Kertben, a Liszt Ferenc téren adnak ingyenes koncerteket pályakezdők és befutott muzsikusok.

A Magashegyi Underground nevéhez híven lentről a János-hegy tetejéig muzsikálva tiszteleg a zene előtt a Libegőn az év leghosszabb napján. Az Intim Torna Illegál tagjai biciklire pattannak hangszereikkel és rajongóikkal, és a zene ünnepe helyszíneit érintve tekerik és muzsikálják keresztül Budapestet. Az egyedi, tizenhat személyes járgányon a zenehallgatóknak is helyük lesz. A Millenárison öt színpadról szól majd a zene, fellép a Nemjuci, a francia Lyre Le Temps, Hó Márton és a Jégkorszak. Továbbá Tanka Balázs és Kovács Bence akusztikus koncertjét és az Analog Cuvee-t is hallhatja a közönség. Kora délutántól hangszerkészítés és játszóház várja a gyerekeket, a legifjabbaknak a Gágogó zenekar és az Anselmanók ad koncertet.

Az idei ünnep kiemelt partnere Ferencváros. A Nehru parton bemutatkozik az Etnofaun, Ágoston Béla új világzenei projektje, este itt lép pódiumra az Anselmo Crew, a Riddim Colony reggae-zenekar és a lengyel Paprika Korps. Utcazenészek hallhatók a Ráday és a Tompa utcában, komolyzene csendül fel a Bakáts téren.

Az Erzsébet téri Gödörben többek között a Chalaban és a francia Les Croquants lép fel. A szabadtéri előadások csak 22 óráig hallhatók, utána az események zárt térbe kerülnek. Ebédidőben sanzonok csendülnek fel a Francia Intézet kávézójánál, este a Kazinczy utcai Kék Ló Ruhakocsmában Zenélő Ruhák Happening veszi kezdetét Karafiáth Orsolya és Legát Tibor közreműködésével.

Budapesten kívül további húsz helyszínen tartanak rendezvényeket: Székesfehérvár, Pécs, Debrecen, Eger, Miskolc és Balatonlelle is csatlakozott az eseményhez. A zene ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban a nyár első napján, Maurice Fleuret zenetudós javaslatára. A kezdeményezéshez több mint száz ország csatlakozott, az esemény nemzetközivé vált. A zene ünnepe olyan egész napos, ingyenes, politikamentes rendezvény, amely a zene valamennyi formájára és stílusára kiterjed. Magyarország 1997-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amikor Budapest is aláírta a zene ünnepe nyilatkozatot. Vezérelv az ingyenesség, az összefogás és az önkéntesség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.