Két történelmi uniós reformot is végrehajtott a magyar elnökség

Két történelmi jelentőségű európai uniós reform kivitelezésében ért el jelentős eredményeket az EU e hónap végén leköszönő magyar elnöksége Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/792126" target="_blank"><strong>• Közeledtek az álláspontok a hatos csomag ügyében</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791989" target="_blank"><strong>• Elértük a célokat – az EB is dicsérte a magyar munkát</strong></a>

MNO
2011. 06. 21. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt a féléves magyar elnökséget értékelve a miniszter kifejtette: ez a két reform a nemzetközi gazdasági válságra adott átfogó válasznak mondható európai szemeszter, valamint az uniós tagországok közti koordináció megerősítését célzó gazdasági kormányzás volt.

Matolcsy György szerint elmondható, hogy az első európai szemeszter a pénzügyminiszterek előző napi tanácskozásán született döntésekkel befejeződött, a gazdasági kormányzás terén pedig az elnökség elérte, amit elérhetett, már csak az Európai Parlament – rövid időn belül várt – végső jóváhagyására van szükség.

Utóbbival kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a pénzügyminiszteri tanács hétfőn jóváhagyta a hat új uniós jogszabálynak azt a kompromisszumos tervezetét, amely már az EP módosító javaslatait is figyelembe vette. Hangoztatta, hogy a csomag jóváhagyási folyamata immár csak „egy centiméterre” van a befejezéstől, és kérte az EP-t, hogy szavazza meg a tervezeteket.

A parlament módosításai javították az eredeti tervezetet – szögezte le a miniszter. Hangoztatta: az uniós intézmények közös célja, hogy a jövőben minimalizálhatók legyenek a gazdasági sokkok. Egy képviselői felszólalással egyetértve rámutatott: az unió hitelessége is tét ennél a szabályozásnál.

Az idén először lebonyolított európai szemeszter lényegi része – a magyar elnök tájékoztatása szerint – azzal zárult, hogy a pénzügyminiszteri tanácsban jóváhagyták az egyes tagállamoknak külön-külön szánt, úgynevezett országspecifikus ajánlásokat, amelyek a tagországok stabilitási vagy konvergencia-, valamint reformprogramjai alapján készültek.

Egy képviselői kérdésre válaszolva Matolcsy György megerősítette, hogy magyar részről is sikerült elérni az Európai Bizottság gazdasági ajánlásainak módosítását. Emlékeztetett arra, hogy a tárca több ponton kifogásolta a hónap elején Budapest számára közzétett értékelést és szükségesnek tartott lépéseket, és a pénzügyminiszteri tanács által jóváhagyott szövegben már meg is történtek a módosítások.

Megemlítette a miniszter, hogy a magyar elnökség alatt a pénzügyi szabályozási keret javításában is jelentős előrelépést tett az EU: ötből három dossziét (a short ügyletekre vonatkozó szabályozás, a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelv módosítása, az egységes európai fizetési övezet szabályozása) sikerült miniszteri szinten lezárni, két kérdésben (a pénzügyi konglomerátumok felügyelete és a készpénzszállítás témájában) még folytatódik a munka.

A meghallgatáson felszólaló valamennyi EP-képviselő, köztük Sarah Bowles, a bizottság elnöke is elismerően szólt a magyar elnökség tevékenységéről. Bowles úgy fogalmazott, hogy az elnökség erőfeszítései nélkül az EU most nem tartana ott, ahol tart.

Külön méltatták a témával foglalkozó uniós munkacsoportot vezető Kármán András nemzetgazdasági államtitkárnak a gazdasági kormányzás keretében készülő hat uniós jogszabály kidolgozásában játszott szerepét.

A meghallgatás után Matolcsy György az MTI-nek úgy nyilatkozott: megható ülés volt, jó volt hallani, hogy a magyar elnökségről mennyire elismerően szóltak. Úgy értékelte, a magyar elnökség minden fontos célját elérte, beleértve a két fontos reform előrevitelét. Ez utóbbit mindenki elismeri, nem csupán a képviselők, hanem José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, az állam- és kormányfői tanács állandó elnöke is – emelte ki.

Sok pénzügyi szabályozási kérdésben is előrehaladt az EU a magyar elnökség alatt, mégpedig olyan mértékben, hogy az más elnökség esetében másfél-két évig is tarthatott volna – vélte Matolcsy György.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.