Kétmilliárd forinttal segít a Paksi Atomerőmű Zrt. új alapítványa

A Paksi Atomerőmű Zrt. 2014-ig kétmilliárd forintot juttat az általa alapított Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványnak, a forrás felhasználását szolgáló pályázati rendszer alapjait csütörtökön nyilvános ülésén határozta meg a szervezet kuratóriuma.

MNO
2011. 06. 30. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az alapítvány célja a munkahelyteremtés, a térségfejlesztés és az életminőség javulásának elősegítése. Forrásaira a paksi, szekszárdi, kalocsai térségben 41 település önkormányzatai, azok társulásai és gazdálkodó szervezetei pályázhatnak, főként elnyert uniós pályázatokhoz önrész biztosítására, energetikai fejlesztésre, munkahelyteremtésre.

A támogatói rendszert kívánták átláthatóbbá, hatékonyabbá tenni

Hamvas István vezérigazgató, aki egyben a Jövőnk Energiája alapítvány kuratóriumának elnöke, emlékeztetett arra, hogy a paksi atomerőmű 28 éve működik a Paks–Kalocsa–Szekszárd térségben, amelynek meghatározó gazdasági szereplője. Az alapítvány létrehozásával a már kialakult támogatói rendszert kívánták átláthatóbbá, hatékonyabbá tenni – tette hozzá.

Az idén egyszer lehet pályázni, 2012-től viszont évi két alkalommal. Az idei keretre augusztus 31-ig várják a pályázatokat. A kuratórium döntése szerint az önkormányzatok megnyert európai uniós pályázatokhoz igényelhetnek forrást az önrész biztosítására, illetve életminőséget javító fejlesztésekre, kivéve út, járda, parkolóépítés, akadálymentesítés.

A pályázók teljes köre előtt nyitott

A gazdálkodó szervezetek szintén uniós pályázatok önrészéhez nyerhetnek el vissza nem térítendő támogatást, illetve munkahelyteremtő fejlesztésekre. A pályázók teljes köre előtt nyitott az energetikai racionalizálást elősegítő pályázati ablak – ismertette Kováts Balázs, a kuratórium munkáját segítő szakértő. A kuratórium nyilvános alakuló ülésén a polgármesterek számára Hamvas István vezérigazgató részletes beszámolót tartott a paksi atomerőműben zajló úgynevezett célzott biztonsági felülvizsgálatról, a stressztesztről.

Felkészültek a súlyos balesetek kezelésére is

A vezérigazgató hangoztatta: meggyőződése szerint a Fukusimában történtek ellenére sem szabad lemondani a nukleáris áramtermelés technológiájáról. Kiemelte, hogy a paksi atomerőműben, amelynek blokkjait 1982 és 1987 között helyezték üzembe, az elmúlt évtizedek alatt egy sor biztonságnövelő intézkedést foganatosítottak, felkészültek a súlyos balesetek kezelésére is. Felülvizsgálták például az épületek és berendezések földrengésállóságát, és ezt követően csaknem kétezer tonna acélt építettek be, 2500 helyen megerősítették a vezetékeket, berendezéseket.

Rendkívül nagy tartalékokkal bír

A paksi atomerőmű alacsony szeizmicitású területen fekszik, és akár 0,25 g vízszintes gyorsulást is elviselne, bár ilyenre Paksnál nem kell számítani. A célzott biztonsági felülvizsgálat során megvizsgálják, hogy az úgynevezett kulcsesemények, például extrém időjárási körülmények, földrengés előfordulási lehetősége mekkora, milyen okok vezethetnek egy ilyen eseményhez, milyen módon lehet ezeket megelőzni, elhárítani, s amennyiben ez nem sikerül, hogyan lehet a következményeket kezelni. „Úgy gondoljuk, hogy teljesíthetők lesznek a követelmények, a paksi atomerőműnek minden szempontból kellő tartalékai vannak” – fogalmazott a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a szovjet tervezésű erőművek jellemzője, ezúttal előnye, hogy rendkívül nagy tartalékokkal bír.

Hamvas István azt is mondta, hogy a felülvizsgálat előrehaladásáról folyamatosan jelentést készítenek az Országos Atomenergia Hivatalnak, és a közvéleményt is tájékoztatni fogják. A végleges jelentés leadási határideje október 31.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.