Kínaiak uralják a piacot

Kínai befektetők mozgathatják a közeljövőben a világ megújulóenergia-piacát – derül ki a KPMG felméréséből. Az iparágban nagy a mozgolódás, soha nem látott mértékű vállalatfelvásárlási hullám indult el. Magyarországon a szektor fejlődését a szabályozás folyamatos változása gátolja.

Dékány Lóránt
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon komoly mozgásban van a globális megújulóenergia-ipar. A KPMG legújabb felmérése szerint ugyanis még soha annyi zöldenergiás cégfelvásárlás vagy fúzió nem történt egy év alatt, mint 2010-ben. Tavaly öszszesen 446 sikeres tranzakció zajlott le, ami több mint 70 százalékos növekedésnek felel meg 2009-hez képest, amikor is 260 lezárt üzletkötést regisztráltak globálisan ebben az iparágban. A tanácsadó cég kutatása szerint a folyamatok az idén sem lassulnak: az első negyedévben már 141 felvásárlás vagy fúzió ment végbe öszszesen 11,2 milliárd dollár értékben, ami ugyancsak rekord. 2010-ben ugyanennyi idő alatt mindössze 96 tranzakciót jegyeztek föl 5,5 milliárd dollár értékben.
A KPMG tanulmánya rámutatott: az állami ösztönzők szerepe még mindig nagyon fontos a megújuló energiával foglalkozók számára, különösen Nyugat-Európában. A felmérés arra világított rá, hogy azok a válaszadók, akik a nyugat-európai piacon beruházást terveznek, elsődleges motivációnak az említett ösztönzőket tekintik.
A globális zöldenergia-piac motorjai azonban nem az európai, hanem az új kínai befektetők lesznek. Így vélekedett a KPMG felmérésében a válaszadók 78 százaléka, míg 59 százalék voksolt arra, hogy az iparágat az új észak-amerikai felvásárlók alakítják majd. Ráadásul ez nem kecsegtet túl sok jóval kontinensünk számára, hiszen az ázsiai válaszadók közül kétszer annyian szándékoznak befektetni Kínában és Indiában, mint amennyien európai országokba hoznák a pénzüket. Hasonló eredmény született az észak-amerikai befektetőknél is, akik ugyanilyen arányban részesítik előnyben a hazai befektetéseket a külföldiekkel szemben.
– Egy olyan időszakban, amikor a hitelekkel terhelt európai országok a gazdaságot élénkítő állami ösztönzők féken tartásával szembesülnek, ezek a kimutatások igazolják, hogy az európai országok kevésbé számolhatnak kívülről érkező befektetésekkel, amelyek majd betömik a megújuló energia finanszírozásának réseit – mondta a felmérés kapcsán Kiss Péter, a KPMG energetikai és közüzemi tanácsadásának globális vezetője.
A vizsgálat kitért arra is, hogy a legvonzóbb az iparágban a biomassza, amibe a válaszadók több mint 45 százaléka pénzt fektetne. Ezt szorosan követte a napenergia 39 százalékkal. Míg a szárazföldi szélenergia veszített a pozíciójából, és 30 százalékon áll, a tengeri szélenergia iránti étvágy továbbra is korlátozott, ugyanakkor stabil maradt a maga 10 százalékával.
– A törvények folyamatos változtatása nem tesz jót a megújuló energiával kapcsolatos befektetéseknek, és nem túl jó üzenet a jövőbeli beruházások számára – mondta a magyar zöldenergia-piacról a múlt héten Gulyás Olivér, az MKB osztályvezetője. Hozzátette, mivel a szomszédos országokban a mienknél jobb feltételeket tapasztalnak a befektetők, sok esetben máshová viszik a pénzüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.