Kísértetvárosok Spanyolországban

A katalán La Vanguardia blogrovata a Google Maps műholdas felvételeivel és ékesszóló adatokkal érzékeltette a 2007-ben kipukkant spanyol ingatlanválság most is látható hatásait. Portugáliában mindenki a választásokkal foglalkozik.

2011. 06. 05. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lavanguardia.es, abc.es – Spanyolország

Az aranyáron felvásárolt építési telkeken üresen állnak a szintén méregdrágán megépített és meghirdetett lakások, lakónegyedek, amelyek most a bankok kezében vannak. A pénzintézetek kezdenek rájönni, hogy ha nem tartják karban őket a lakók, vagy nem fejezik be az építkezést, menthetetlenül elkezdődik a gyors állagromlás. Eladni nem tudják a sok százezer lakást – amelyeket a csődbe ment ingatlancégektől szereztek meg –, ráadásul a telekárak miatt is fáj az illetékesek feje. A Gurusblog bejegyzésének szerzője súlyosabb problémának tartja az eladhatatlan telkek ügyét, mint az üresen álló lakásokét. A konzervatív ABC-nek nyilatkozó egyik szakértő szerint ráadásul nagyon is valós az a lehetőség, hogy újra meglódul a lakások ára, és újabb ingatlanbuborék dagad az országban.

Expresso.clix.pt, diario.iol.pt, dn.pt, jn.pt, publico.clix.pt, cmjornal.xl.pt, jornaldenegocios.pt, diarioeconomico.com – Portugália, lavanguardia.es – Spanyolország

A portugál sajtó az előre hozott választással foglalkozik. A reggel nyolc óta zajló és este hétkor záruló eseményen nem történt csoda, a nagy tét ellenére délig csak közel 1,9 millió lakos élt állampolgári jogával a 9 626 305 szavazásra jogosult közül.

A katalán La Vanguardia helyi elemzőkre hivatkozva azt írja, hogy a következő kormány csökkenti majd az állam szerepét. Áprilisban Alexandre Soares dos Santos. a Pingo Doce, a legnagyobb portugáliai hipermarketlánc tulajdonosa elismerte, hogy még többen fognak éhezni, mint eddig, ezért társadalmi robbanástól tart. Hivatalos adatok szerint 2007 óta minden ötödik lakos nyomorog. A fiatalok is félnek a jövőtől, mert a munkanélküliség várható növekedése miatt több mint valószínű, hogy nem találnak hazájukban munkát, és nekik is vándorbotot kell fogniuk, mint oly sok honfitársuknak.

Portugália hiába váltott át a demokráciára és lépett be 1986-ban az Európai Unió elődjébe – az Európai Gazdasági Közösségbe. Továbbra is azon államok közé tartozik, ahol a legnagyobb a társadalmi egyenlőtlenség, csak Lettország és Litvánia múlja felül ezen a téren. Az ország egyik mágnása, Belmiro Mendes de Azevedo egy interjú közben még a Pingo Doce tulajdonosánál is messzebb ment a borúlátó jóslatban. Szerinte „jaj nekünk, ha nem lépünk ki az euróövezetből, mert akkor Portugália ismét visszasüllyed a középkorba”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.