Következménye lehet, ha egy hivatal nem tartja be a határidőt

Megszületnek június végéig azok a jogszabályok, amelyek az adminisztrációs terhek csökkentését szolgálják, első körben 105 milliárd forint értékben. A jogszabálycsomag második lépése, amely további 400 milliárd forintos mérséklést tesz lehetővé, várhatóan az ősszel kerül az Országgyűlés elé – mondta Nagy Anna kormányszóvivő hétfőn, az Egyszerű Állam országos konzultációsorozat budapesti rendezvényén.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789258" target="_blank"><strong>• Jól működő vállalkozások nélkül nincsen jól működő állam</strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788249" target="_blank"><strong>• A teher mérséklése érdekében indult konzultációs sorozat</strong></a>

MNO
2011. 06. 20. 18:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányszóvivő kiemelte: az Egyszerű Állam konzultáció célja, hogy a gazdasági élet szereplői körében meglévő tudást, tapasztalatot a kormány a gazdaságpolitika részévé tegye. Hutiray Gyula főpolgármester-helyettes köszöntőjében hangsúlyozta: a főváros is megteszi saját intézkedéseit annak érdekében, hogy az eljárások egyszerűsödjenek. Nagy Anna szólt a bizalomerősítés fontosságáról, és hangsúlyozta, hogy az új közbeszerzési törvény is egyszerűvé, teljesíthetővé teszi a hazai vállalkozások számára a részvételt. Szepesi Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) titkárságvezetője kiemelte, hogy a vállalkozások versenyképessége szempontjából is fontos az adminisztrációs teher csökkentése.

Hozzászólásaikban a vállalkozások képviselői megfogalmazták, hogy az elektronikus eszközök adta lehetőségeket kellene jobban kihasználni az adminisztrációs terhek csökkentésében. Példaként elhangzott az is, hogy a nullás bejelentéseket nem kellene minden beszámolási időszakban megismételni, csak a változást kellene dokumentálni. A vállalkozások azt is javasolták, hogy olyan egyszerű elektronikus űrlapokkal dolgozzanak a hatóságok, amelyek életszerűek, és egyszerűen ki lehet őket tölteni. A hozzászólók rámutattak arra is, hogy ha a hivatalok nem tartják be a rájuk vonatkozó határidőket, akkor annak nincs következménye.

Az elhangzottakra reagálva az NGM képviselője egyetértett azzal, hogy az elektronizálás nagy lehetőség a terhek csökkentésében. Támogatását fejezte ki, hogy legyen következménye annak, ha egy hivatal nem tartja be a határidőket. Jelezte: számítanak a vállalkozókra abban, hogy kísérjék figyelemmel az adminisztrációt csökkentő csomag hatását, és jelezzék a problémákat. Szatmáryné Jähl Angéla fővárosi önkormányzati képviselő a rendezvény zárásaként elmondta: a fővárosi önkormányzatnak is érdeke, hogy ne az adminisztráció kösse le a vállalkozásokat, hanem a munkájukra tudjanak koncentrálni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.