Magyarországot nem érinti közvetlenül a struktúra átalakítása

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerint nem Afganisztán elhagyásáról szól az, hogy az ázsiai országban a NATO fokozatosan átadja az ellenőrzést a helyi erőknek, hanem arról, hogyan alakítsák át a nemzetközi jelenlétet. A hovédelmi miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy Magyarországot nem érinti közvetlenül a NATO parancsnoki szerkezetének véglegesített átalakítása.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/789453" target="_blank"><strong>• A NATO-miniszterek már a Kadhafi utáni helyzetre készülnek</strong></a>

MNO
2011. 06. 09. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország teljes mértékben támogatja a stabilitás megteremtésére irányuló helyi és nemzetközi erőfeszítéseket – hangoztatta Hende a NATO-tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján. Beszámolt arról is: a legnagyobb afganisztáni magyar alakulat feladatai egyelőre nem változnak, ugyanis Baglán tartományban a biztonság szavatolásának átvétele még várat magára. Az afgán hatóságok és a NATO közös értékelése szerint a tartomány helyzete „nem felel meg a szükséges feltételeknek”.

Fontos kompromisszum született

Magyarországot közvetlenül nem érinti a NATO parancsnoki szerkezetének a tagországok védelmi minisztereinek brüsszeli találkozóján véglegesített átalakítása, az egyeztetéseken elsősorban azt tartotta szem előtt, hogy olyan struktúra jöjjön létre, amely a szövetség működését és alapfeladatait kellő hatékonysággal biztosítja.

Mint a honvédelmi miniszter elmondta, a témára vonatkozó kétéves munkafolyamat során fontos kompromisszum született, a tárgyalásokon katonai, szakmai, geostratégiai és nemzeti politikai szempontokat egyaránt egyeztettek. Az MTI kérdésére kifejtette: a szintén jóváhagyott ügynökségi reform elemeként a magyarországi bázisú C–17-es repülőgépek működtetésében érintett hivatalt (NAMA) is más ügynökségbe integrálják, de ez nem hátrányos az ország szempontjából.

Magyarország támogatja az ésszerűsítést

A jelenlegi 14 ügynökség három naggyá alakul, Magyarország támogatja ezt az ésszerűsítést – mondta. Így ugyanis több ezer fővel csökkenthető a létszám, amely az eddigi széttagolt struktúrából következett, márpedig a mai időkben nagymértékű takarékosságra van szükség. Magyarország is elhatározott egy 20 százalékos létszámcsökkentést – emlékeztetett –, amelyet idén elkezdett, és jövőre be is fejez. Ez a költségekben is arányos megtakarítást jelent, ugyanakkor nem mehet a NATO parancsnokságain magyarok által végzett munka rovására, mert a gazdátlanul maradt feladatokat a megmaradó posztokon szétosztják.

Hende Csaba beszámolt arról is: a kétnapos brüsszeli találkozón jóváhagyták a NATO internetes, számítógépes támadások elleni védelemmel foglalkozó politikáját. Mint mondta, a szövetség e területen megelőző jellegű tevékenységet igyekszik folytatni, sikeres behatolás esetén pedig cél a megtámadott rendszerek működőképességének megőrzése, illetve helyreállítása. Saját szervereinek kibernetikai védelmét a NATO egy központból fogja ellátni, de a nemzeti tulajdonú – szövetségi szempontból is lényeges – katonai informatikai rendszerek megóvása tagállami hatáskörben marad. Kötelezően betartandó minimumkövetelményeket is megállapítanak majd ezen a téren, emellett megállapodtak abban, hogy a kollektív védelem erre a területre is kiterjed. Utóbbi azt jelenti, hogy jelentős nemzeti érdeksérelmet okozó számítógépes támadás esetén bármely tagország kéréssel fordulhat a NATO-hoz.

Szükség van az új megközelítésre

Mint Hende Csaba elmondta, tárgyaltak az ülésen a tagországok közti nemzetközi együttműködésről is. Megerősítették, hogy a gazdasági nehézségek miatt szükség van arra a (szövetségi szakzsargonba intelligens védelem néven bekerült) új megközelítésre, amelynek jegyében a tagországok költségtakarékosan, többnemzeti keretben próbálnak katonai képességeket teremteni és fenntartani.

A rakétavédelem ügyében Hende Csaba fontos magyar érdekként fogalmazta meg, hogy a NATO-orosz együttműködés a kölcsönösség és az átláthatóság jegyében valósuljon meg, a köztük lévő kapcsolatokat javítsa, továbbá erősítse az euroatlanti térség biztonságát. Olyan rendszer kiépítése a magyar érdek, amely a lakosság és az ország területnek védelmét a legnagyobb mértékben biztosítja.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón meleg szavakkal méltatta a hivatalából e hónap végén leköszönő Robert Gates amerikai védelmi minisztert. Mint mondta, okos, becsületes, egyszerű, szimpatikus emberről van szó, akinek a miniszteri körből való kiválását minden kollégája sajnálattal fogadta.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.