Megkaptuk a Duna-vándorzászlót

Románia képviselője átadta Magyarországnak a 8. Nemzetközi Duna Napon a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) budapesti rendezvényén szerdán azt a Duna-vándorzászlót, amely a Duna vízgyűjtő területe országainak együttműködését szimbolizálja.

MNO
2011. 06. 29. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illés Zoltán, a VM környezetügyért felelős államtitkára, Philip Weller, a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) főtitkára és Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón hívta fel a figyelmet a természeti kincsek fontosságára, illetve arra, hogy a Duna értékeinek megóvása országhatárokon átívelő ügy. A 81 millió embert összekapcsoló folyónak nemcsak a szállításban, a közlekedésben és az ivóvízellátásban van nagy szerepe, hanem egyéb, a társadalom számára fontos feladatokat is ellát.

Philip Weller, a Duna-védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR) főtitkára emlékeztetett arra, hogy Magyarország európai uniós elnöksége alatt hagyták jóvá a Duna-térségi Stratégiát, amelynek segítségével különleges figyelmet kapott a második leghosszabb európai folyó. Mint mondta, megőrzésében a kormányzati, üzleti és önkormányzati szintek szereplőinek is felelősséget kell vállalniuk.

A Duna-térségi Stratégiának a vizek védelmével és környezeti kockázatokkal foglalkozó prioritási területeit Magyarország koordinálja Szlovákiával és Romániával közösen. A VM Duna napi programját támogató Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója, Dale A. Martin szerint összefogásra van szükség ahhoz, hogy a jövő számára is megőrizzük természeti kincseinket és bolygónkat. Kiemelkedő fontosságúnak nevezte az ipari és kommunális szennyvíz kezelését és tisztítását, az energiabiztonságot illetve a fenntartható közlekedést is.

A Duna Nap minden évben egy kiemelt téma jegyében zajlik, az idei esztendő jelmondata: Tégy a folyókért! A rendezvény a folyó értékeit, flórájának és faunájának megóvását állítja középpontba, emellett a környezettudatosság fontosságára, és a felelős vízhasználatra hívja fel a figyelmet.

Napközben a VM előtti árkádok alatt a tárca, a Duna Múzeum, a Duna-Dráva Nemzeti Park, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Siemens Zrt. és a Fővárosi Vízművek interaktív játékokkal, különböző foglalkozásokkal, fotókiállítással várta az érdeklődőket. A VM szakmai találkozónak is otthont ad a Duna Napon: a rendezvényen a tárca Vízügyi Helyettes Államtitkársága által irányított szakterületek mutatkoznak be. Emellett délelőtt átadták a Duna Művészeti Mestere ifjúsági alkotó pályázat díjait is.

A Nemzetközi Duna Védelmi Egyezményt 1994. június 29-én írták alá Szófiában, az egyezményhez tizennégy ország, köztük Magyarország csatlakozott. Megállapodtak, hogy a folyó védelmében közösen lépnek fel a szennyezés ellen, valamint a fenntartható vízgazdálkodás érdekében. A résztvevő államok egyfajta dunai szolidaritás kialakítását tűzték ki célul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.