Megnyugodott a légkör a szlovák–magyar viszonyban

Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter szerint az elmúlt egy év alatt megnyugodott a légkör a szlovák–magyar viszonyban, a felek megtalálták a módját a kényes témák megvitatásának, és fokozatosan teret nyitnak a pozitív együttműködés számára. <br /><a href="http://mno.hu/portal/793954" target="_blank"><br /><strong>• A szlovákok tudomásul vették a bizottság ajánlását </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/793732" target="_blank"><strong>• Zöld utat kapott a kisebbségi törvény Szlovákiában </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/792921" target="_blank"><strong>• Politikánkon nem módosítunk, jó viszonyra törekszünk</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Szeretném elmondani, hogy megtaláltuk a módját annak, miképp beszéljünk a vitatott témákról, javítottuk a kommunikációt, és teret teremtünk az együttműködés számára, amely kedvező hatással van az állampolgárok mindennapi életére” – jelentette ki Dzurinda a két ország viszonyáról csütörtökön Pozsonyban, azon a sajtóértekezleten, amelyen külügyminisztersége első évét értékelte. Hozzátette: a vitatott kérdések esetében Pozsony konkrét lépéseket kezdeményezett úgy a kétoldalú viszonyban, mint a nemzetközi intézmények talaján is.

Dzurinda leszögezte: Szlovákia egyaránt elutasítja a populizmus és a nacionalizmus minden megnyilvánulási formáját, mert következményeik veszélyesek. „Stratégiánk világos: kapcsolatainkat szakmai alapokra kell helyezni, de ugyanúgy szükség van az önbizalomra és természetesen a türelemre is” – fejtette ki a szlovák diplomácia vezetője.

Dzurinda hangsúlyozta: Európa már megértette Szlovákiát. „Mindenki, aki elolvassa a Velencei Bizottság jelentését (az új magyar alaptörvényről) megállapíthatja, hogy Európa már teljesen megértett minket olyan kérdésekben, mint az egyéni és a kollektív jogok, a kollektív (kisebbségi) önkormányzatok elfogadhatósága, illetve el nem fogadhatósága” – pontosított Dzurinda. „A Velencei Bizottság jelentéséből nyilvánvaló – vélekedett a miniszter –, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó állampolgárokért is Szlovákia viseli a felelősséget, s erről nem is kíván lemondani.” „A lényeg a légkör megnyugvása, az együttműködés légkörének a megteremtése” – összegezte a szlovák–magyar viszonyban szerinte egy év alatt beállt változást Dzurinda.

A szlovák külügyminiszter megjegyezte, hogy Szlovákia nemcsak képletesen, de a gyakorlatban is támogatja a szlovák–magyar hídépítést. „Támogatjuk a hídépítést, és nemcsak képletesen, de az Ipoly felett is. Előkészületben van a Duna-híd felújítása, és más projektek is vannak, például a Kassa–Miskolc autópályás közúti összeköttetés megteremtése” – mondta a szlovák diplomácia vezetője.

Kérdésre válaszolva a miniszter azt mondta, hogy Szlovákia továbbra is várja Budapest válaszát a kettős állampolgárság rendezésére szolgáló szerződésjavaslatára. Megjegyezte: Martonyi János magyar külügyminiszter szombati, rajkai találkozójukon arról tájékoztatta, hogy a magyar válasz rövidesen elkészül. A miniszter azt mondta: a válasz tartalmát még nem ismeri, de Szlovákia kész minden eshetőségre reagálni.

Dzurinda a sajtóértekezleten pozitívan beszélt Magyarország EU-elnökségéről. Úgy vélte: Magyarország nagyon jól összekapcsolta prioritásait az európai és a közép-európai kérdésekkel. Külön méltatta a Budapest által keresztülvitt Duna-stratégiát, romastratégiát, illetve Horvátország EU-csatlakozásának elősegítését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.