Munkanélküli törte fel a brazil államfő levelezését

A brazil Folha de Sao Paulo újságírói találkoztak azzal a hackerrel, aki feltörte az államfő, Dilma Rousseff levelezését még a tavalyi választási kampány közben. Az argentin Clarín után most a spanyol El País foglalkozott az IMF volt vezére, a francia Michel Camdessus újabb nagy feltűnést keltő nyilatkozatával.

2011. 06. 30. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brazília – Folha.uol.com.br

A brazil napilap csütörtök hajnalban hozta nyilvánosságra egy munkanélküli hacker tavalyi akcióját, amikor a választási kampány közben feltörte az akkor még csak elnökjelölt, de január elsejétől már államfő Dilma Rousseff levelezését. A lap két újságírója 20 kilométerre Brazíliavárostól hétfőn találkozott a mindössze 21 éves fiatallal, aki „Douglasnak” nevezte magát. A Sao Pauló-i hackernek nem volt szerencséje, mert hiába ajánlotta fel két ellenzéki pártnak is a lemásolt 2010-es leveleket, egyiknek sem kellettek. A két újságíró viszont nem véletlenül akart találkozni vele, mert június 22. óta kitartó és összehangolt támadások érték a brazil kormányhoz tartozó oldalak és a szövetségi államok (fő)polgármesteri hivatalainak szervereit.

Az állami kezelésű szövetségi adatvédelmi szolgálat (Serpro) kedden tette közzé a virtuális támadások mérlegét: húsz kormányoldalt és több mint 200 önkormányzati honlapot törtek fel vagy bénítottak meg. Marco Mazzoni, a Serpro vezetője szerint 22-én, szerdán az elnöki hivatalt érte az egyik legsúlyosabb támadás, mert az első 15 perc alatt tízszer annyian akartak rácsatlakozni, ahányat elbírt volna a szerver. Másnap a támadások többségéért felelős LulzSecBrazil hackercsoport közzétette a Twitteren az államfő feltételezett személyes adatait. A két újságíró ezért főleg arra volt kíváncsi, hogy az állástalan hacker a csoporthoz tartozik-e, de „Douglas” tagadta ezt a feltételezést.

Spanyolország – Elpais.com

A francia Michel Camdessus, a Nemzetközi Valutaalap volt ügyvezető igazgatója (1987–2000) szerdán Madridban vett részt az Ibér-amerikai Államok Főtitkársága, illetve a Ramón Areces Alapítvány szervezésében tartott szemináriumon, és figyelemfelkeltő kijelentést tett. Nem ő az egyetlen szakértő, aki szerint etikai eredetű a pénzügyi válság, de először hangzik el az IMF (volt) vezetőjétől egy ilyen beismerés.

Camdessus szerint az erkölcs teljes hiánya uralkodott el a szinte szabályok nélküli rendszeren, hogy gyorsan nagy haszonra tegyenek szert nem éppen törvényes eszközökkel. Ezt bizonyítja például a 2007-ben kitört úgynevezett „piszkos hitelek” válsága. „Elutasították a jó bankári gyakorlatokat”, mivel hitelt adtak olyan személyeknek, akikről nyilvánvaló volt, hogy nem fizetőképesek, tehát erkölcsi bűntényt követtek el, mert veszélybe sodorták az egész rendszert – fogalmazott az idős közgazdász. A válság paradigmaváltást is jelent, amelyre alig vagyunk felkészülve – tette hozzá Camdessus. Ezért több szakértővel együtt 18 pontos etikai keretet dolgozott ki az új monetáris rendszer megteremtéséhez.

A múlt héten Camdessus az argentinokat lepte meg, amikor egy Buenos Aires-i konferencián bevallotta, hogy volt intézménye „sok hibát és ostobaságot követett el” a 2001 decembere végén államcsődbe vezérelt argentinok ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.