Napokon belül a kormány elé kerül a nemzeti energiastratégia

Napokon belül a kormány elé kerül a 2030-ig szóló nemzeti energiastratégia – jelentette be Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára az Ország Szíve Klaszter székesfehérvári taggyűlésén. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/783822" target="_blank"><strong>• Kezdődhet a társadalmi vita az energiastratégiáról </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/782145" target="_blank"><strong>• Magyarország biztonságát alapozza meg az új stratégia </strong></a><br /><a href="http://mno.hu/portal/780646" target="_blank"><strong>• Heteken belül a parlament elé kerül a nemzeti energiastratégia</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 16:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Elsődleges feladatunk most, hogy végére érjünk a nemzeti energiastratégia megalkotásának” – mondta az államtitkár. Napokon belül a kormány elé kerül ez a 2030-ig szóló átfogó stratégia. Elfogadása esetén ősszel az Országgyűlés is megtárgyalhatja – tette hozzá. Az államtitkár által vázolt menetrend szerint ezután a meglévő pályázatokat a stratégiához igazítják, hogy ne szétaprózott pályázati források legyenek, hanem hatékony, a helyi közösségeket segítő, a foglalkoztatást javító lehetőségek.

Az államtitkár a nap folyamán a Videoton cégcsoport vezetőivel is tárgyalt. Áttekintették, hogy a nagy múltú, gépgyártással és elektronikai termékek előállításával foglalkozó cég miként kapcsolódhat be a zöldgazdaság fejlesztésébe, illetve az energetikai gépgyártásba. Kiemelte: vannak olyan részterületek már ma is, amelyek alkalmassá teszik a Videotont a decentralizált energiatermeléshez szükséges technikai berendezések gyártására. Többek között a biogáztermelés és -hasznosítás területén rendelkeznek olyan szakmakultúrával, hogy az országszerte induló fejlesztésekben részt vegyenek.

Az Ország Szíve Klaszter az államtitkár szerint figyelmet érdemel, mert az önkormányzati társulások eddigi szokásaitól eltérően nem elsődlegesen a pályázati források után kutatnak, hanem a helyi erőforrások feltérképezését végzik el. Felmérik, helyben milyen természeti erőforrások állnak rendelkezésre, abból ésszerűen a jelenlegi technológiákkal milyen haszonra lehet szert tenni, s azt igazítják a helyi közösségek igényeihez.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.