Nem átmeneti rendszert szeretnének

Dékány Lóránt
2011. 06. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újfajta támogatást vezetne be a Budapesti Erőmű már a következő fűtési szezontól a kapcsolt, vagyis a hőt és áramot vegyesen termelő blokkokra. Mint Vinkovits András, a társaság vezérigazgató-helyettese újságírók előtt elmondta, szerintük nem lenne szükség most a hőtermelési kompenzáció rendszerének kidolgozására, amely csak ideiglenesen lépne érvénybe. Helyette azonnal bevezetnék az úgynevezett kapcsolt bizonyítvány rendszerét, amely a kormány szándékai szerint csak 2013 elején lépne életbe.
Ez utóbbi megoldás lényege, hogy bizonyos hatásfok fölött a kapcsolt erőművek bizonyítványokat kapnak, amiket értékesíteni tudnak. A papírokat a fogyasztókat kiszolgáló társaságoknak kellene megvásárolniuk meghatározott mértékben, így a költségek végül valamennyi ügyfelüknél lecsapódnának. Jelenleg a kapcsolt termelők – a megújuló erőművekkel együtt – az előállított áramot a piacinál magasabb áron tudják csak értékesíteni, az így adott támogatás pedig ugyancsak a fogyasztók villanyszámlájában jelenik meg. Ezt váltaná fel körülbelül egy évre a hőoldali támogatás, amely nem a megtermelt áramot, hanem a hőenergiát támogatná, de csak lakossági célú felhasználás esetén.
– Ilyen rövid idő alatt nem lehet felállítani egy olyan bonyolult rendszert, mint a bizonyítványokon alapuló támogatás – fogalmazott megkeresésünkre Bencsik János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára. Hozzátette, ehhez egy teljes intézményi, illetve elszámolórendszert kellene felállítani, amit a fűtési szezonig nem lehet kivitelezni. Leszögezte, a kormányzati forgatókönyv szerint a hőtermelési támogatást ősszel vezetik be, majd 2013-ban jöhet a kapcsolt bizonyítvány rendszere. Bencsik János kifejtette, amint a kormány elfogadja a minisztérium tervezetét, a dokumentumot átküldik Brüsszelbe előzetes vizsgálatra, aminek három hónap az átfutási ideje.
Vinkovits András szerint azonban nem biztos, hogy az Európai Unió nem köt majd bele az újfajta támogatásba, hiszen ilyen rendszer még nem létezik a világon. A szakember emellett arra emlékeztetett, hogy 2007-ben a kötelező áramátvételi rendszert másfél hónap alatt kialakították. – Ehhez képest ma már sokkal felkészültebbek a piaci szereplők, a zöldbizonyítványon alapuló rendszerre pedig számos európai példa kínálkozik, amit csak át kellene emelni, hazai viszonyokra igazítani – fűzte hozzá a vezérigazgató-helyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.