„Nem borulunk térdre, és nem adjuk meg magunkat”

Moammer Kadhafi líbiai vezető megesküdött egy keddi beszédében, hogy mindhalálig kitart.

MNO
2011. 06. 07. 19:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állami televízióban – de csak hangüzenet formájában – elhangzott beszédben kijelentette: „nem borulunk térdre”, „nem adjuk meg magunkat”. „Egyetlen választásunk van, itt fogunk maradni a hazánkban, élve vagy halva” – mondta, és ellenállásra szólította fel a líbiaiakat.

A beszéd mindössze egy órával azután hangzott el, hogy Tripolit egy újabb, heves légitámadás érte kedden délután. A televízió szerint „intenzíven és folyamatosan” bombázták a Báb-el-Azízíja kormányzati épületegyüttest, amely lángokban áll. A robbanásokban elpusztultak a környező épületek és az infrastruktúra is. „Erősebbek vagyunk, mint az ő rakétáik, erősebbek, mint a repülőgépeik, és a líbiai nép szava hangosabb, mint a robbanások” – mondta Kadhafi megszokott, szenvedélyes stílusában. Kijelentette: kész 250 vagy 500 ezer embert is átküldeni az országon, hogy tisztítsák meg a fegyveres bandáktól. Ez utóbbi szavakkal az ország keleti felét kezükben tartó felkelőkre utalt. „A bombázás közel van hozzám, de ellenállok – mondta a politikus, aki telefonon hívta föl a stúdiót egy ismeretlen helyről. „Akár mártírok leszünk, akár megölnek bennünket vagy öngyilkosságot követünk el, teljesíteni fogjuk a történelem által ránk rótt kötelességünket” – hangsúlyozta.

Az előre be nem jelentett beszéd után pár perccel ismét robbanások hallatszottak Tripoliban. Ezzel egy időben az amerikai elnök kijelentette, hogy mindaddig nyomást fognak gyakorolni Kadhafira, amíg nem távozik a hatalomból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.