Nem szabad várni, minél előbb el kell kezdeni tenni ellene

Elítéltek is neveztek a „Te is filmes vagy!” II. országos drogprevenciós kisfilmkészítő versenyre. Az alkotók között voltak nevelőotthonban lakó fiatalok és egyetemisták is. Az eredményhirdetést szombaton tartották Budapesten, a legjobb filmek az iskolákban, valamint fesztiválokon is megjelennek.

Bittner Levente
2011. 06. 05. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A készítők, akik akár csoportosan is indulhattak, május 10-ig tölthették fel a Dazoo.com-ra elkészült pályaműveiket, amelyek két – maximum ötperces, valamint 40 másodpercnél nem hosszabb – kategóriában versenyeztek. Alkothattak bármilyen műfajban, tetszőleges eszközzel. A végeredmény lehetett animáció, videofelvétel, bábfilm, rajzfilm, gyurmafilm vagy akár dokumentumfilm. Végül 29 településről 35 kisfilm érkezett, a pályázaton 102 harmincöt év alatti fiatal vett részt. A júniusi eredményhirdetés nem a véletlen műve, a hónap végén lesz a drogellenes küzdelem világnapja.

Saját zenéjükre készítettek filmet

A játékot 2009-ben hirdette meg először a drogprevencióval foglalkozó Életrevaló Egyesület. A 2010-es kiíráskor már a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) bűnmegelőzési osztálya is a verseny mellé állt. Az egyesület és a rendőrség kapcsolata egyébként már mintegy 7-8 éves múltra tekint vissza, azóta szerveznek közös programokat.

Mint Oláh László, a BRFK bűnmegelőzési osztályának rendőr őrnagya az eredményhirdetés után az MNO-nak elmondta: az akció egyértelműen sikeres volt. Igazán különleges, mély gondolatiságú alkotások születtek, a győztes pályamű, a „20 év” készítői például saját zenéjükre készítettek filmet – tette hozzá. A BRFK munkatársa elmondta azt is, a díjátadón életerős fiatalokat látott, akik szerinte igazi közösséget alkotnak, ráadásul saját környezetükben is a drogok nélküli életre buzdítanak. Kiemelte, hogy még egy kis baranyai faluból is érkezett film, készítője egy mindkét fülére hallássérült 18 éves roma fiatal, aki mobiltelefonnal forgatott a kishúgával és a barátjával a saját udvarukon. Vele a Fővárosi Cigány Önkormányzat és a rendőrség segítségével a gálán is találkozhattak, Oláh László biztos benne, hogy ez örök élmény lesz számára.

A börtönben is forgattak

A legjobb filmek a drogprevenciós program részei lesznek, de bemutatják őket a Szigeten és a Mediawave-en is. Ám Oláh László szerint a pályázat hozadékaként nemcsak a filmeket kapják meg, de rengeteg új ötletet is, melyet fel tudnak használni munkájukhoz. Nem véletlenül választották a filmet a pályázat tárgyául, hiszen egyrészt a mozgókép sok információt tud közvetíteni, másrészt jobban megragadja a fiatalok figyelmét, mint mondjuk a fotó, és könnyebb is róla beszélni a megtekintés után – mondta Oláh László. Hozzátette: kiváló 30-40 másodperces alkotások is születtek, melyek különösen fontosak, hiszen a fiataloknak sokszor nincs türelmük a hosszabb filmekhez.

A Váci Fegyház és Börtönből is érkezett pályázat. Az elítéltek – akikre egyébként még hosszú büntetés vár – mintegy saját életútjukat mutatják be: egy olyan emberét, aki a drogok miatt jutott a rácsok mögé. A megrázó erejű filmet megtekintve az ember ott érzi magát a börtönben – mondta el Oláh László. Hozzátette: a parancsnok engedélyével az egyik alkotó maga is jelen lehetett az eredményhirdetésen, így rajta keresztül társai is érezhetik, hogy a börtönben is a társadalom részei maradtak. A forgatáshoz használt kézikamerát az egyik nevelőtiszt kölcsönözte, de az őrnagy reméli, az intézmény fejlesztése során lehetőség lesz a börtönt hasonló eszközökkel felszerelni. Szerinte ebből a munkából is látszik, hogy van értelme feladatot adni a raboknak, ez is az önmegvalósítás, a szabad életre való felkészülés része lehet.

Nem az elrettentés a cél

Preszl Éva, a 12 éves múltra visszatekintő Életrevaló Egyesület elnöke az MNO-nak úgy fogalmazott, bár filmes versenyt hirdettek, a hangsúly a drogprevención van. Azt szerették volna, hogy a fiatalok olyan alkotásokat hozzanak létre, amelyek alkalmasak mások elgondolkodtatására és segítenek nekik elkerülni a droghasználatot – tette hozzá. Preszl Éva hangsúlyozta, hogy nem céljuk az elrettentés, inkább a humoros megközelítést és az észérvekre ható megelőzést támogatják. Így aztán a pályázaton is utóbbiakat díjazták, illetve azokat az alkotásokat, ahol meg sem jelentek konkrétan a drogok, inkább csak utalás formájában. Sok filmben inkább azt mutatták be, hogy mi mást lehet csinálni a kábítószer-fogyasztás helyett.

Az egyesület vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy a filmek sok új információt tartogatnak a szakembereknek is. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a készítők általában nem szerhasználók, így nem személyes élményeik jelennek meg, hanem a környezetükben tapasztaltak. Preszl Éva szerint nem lehet elég korán kezdeni a drogprevenciót, akár már az óvodában. „Már a kisgyerekekkel is lehet beszélgetni a drogokról, amelyek egyre inkább jelen vannak az ő mindennapjaikban is” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.