Olcsóbb lesz a halál

A katalán La Vanguardia megírta, hogy a madridi kormány elfogadta azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében olcsóbb lehet az elhunytak temetése. A spanyol El Mundo és a kubai Granma más-más szempontból mutatta be a borsóval kevert kávé előnyeit, illetve hátrányait. A brazil Estadao de Sao Paulo gazdasági rovatának egyik blogírója is a brazil külső adósság mértéke miatt aggódik.

2011. 06. 18. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lavanguardia.com. – Spanyolország

Az adminisztrációs terhek csökkentésével olcsóbbá teszik a hozzátartozóknak a temetési költségeket, hogy így könnyítsék meg helyzetüket egy ilyen nehéz pillanatban. A belügyminiszter Alfredo Pérez Rubalcaba elismerte, nem a legkellemesebb téma például a halottak szállításáról beszélni, de eddig az embereknek azt az árat kellett fizetniük, amit kértek tőlük. Ezért is csökkentik a szállítási időt, és több felesleges és aránytalanul hosszú ügyintézési folyamatot, hogy hamarabb helyezhessék végső nyughelyükre a családtagokat. A törvénytervezet „frissítette” a szolgáltatásokat is, és a madridi kormányfő első helyettese szerint nemcsak a vállalkozók és a hozzátartozók járnak jobban, hanem az állam is, mert így évente 18,3 millió eurót takarít meg – érvelt a központi kormány második embere.

Elmundo.es – Spanyolország, granma.cubaweb.cu – Kuba

A spanyol napilap kubai rovata a kubai megszorítások újabb mozzanatáról számolt be a Granma, a helyi kormánylap cikkei és „útmutatásai” alapján. A kubai parlament decemberi ülésén jelentette be a már 80 éves Raúl Castro, az ország állam- és kormányfője, a KKP főtitkára, hogy visszatérnek a borsóval kevert feketekávéhoz. Castro azzal indokolta a kényszerintézkedést, hogy nem engedhetik meg maguknak az évi 50 millió dolláros kávéimport fényűzését, mert folyamatosan emelkedik a frissítőital alapanyagának ára. A lakosság természetesen nem repesett az örömtől, mert a szovjet tábor felbomlása után bevezetett „különleges időszakban” már volt hozzá szerencséjük. A még mindig jegyre árult kávét ezentúl tehát borsóval keverik – fele-fele arányban –, de mivel az új „kávékeverék” nem egyszer eltömítette, sőt fel is robbantotta az amúgy sem korszerű kubai kotyogókat, a Granma is bekapcsolódott a borsós kávé népszerűsítésébe. Részletes útmutatásokkal igyekezett megmagyarázni a kubaiaknak, hogyan kerülhetik el az eltömődést vagy a robbanást. A kubaiak reakciója: bújj az asztal alá, ha kávéval kínálnak vendégségben!

Estadao.com.br – Brazília

A közgazdász José Paulo Klupfer a szép csendben növekvő brazil külső adósságról írt a második számú Sao Pauló-i lap blogjában. Szerinte tévhit, hogy az egyébként szép összegű brazil devizatartalék védelmet adhat majd a háttérben egyre nagyobb mértékben halmozódó külső adósság következményei ellen. Ennek mértéke már megközelíti a 300 milliárd dollárt, de az utóbbi két évben – 2011 áprilisáig – az adósság már több mint 40 százalékkal nőtt. Nem mellékes részlet, hogy az ebben az időszakban megugró adósság csaknem egésze – 95 százaléka – a magánszektoré. A teljes külső adósságból pedig ugyancsak a magánszektoré több mint háromnegyed rész. Klupfer tehát azért aggódik, mert csillagászatinak tartja a kamatlábakat, miközben szilárd a reál, a brazil fizetőeszköz értéke. Némi vigasz, hogy a gazdasági rovat egyik kiemelt írása szerint a brazil adósságkockázatot a napokban előzte meg az Egyesült Államoké.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.