Orbán: Az EU-nak szüksége van erre a térségre + Képek

Az Európai Uniónak szüksége van Bosznia-Hercegovinára, szüksége van a Nyugat-Balkánra – jelentette ki a Szarajevóban tárgyaló Orbán Viktor a Nikola Spiric bosznia-hercegovinai kormányfővel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatón.

MNO
2011. 06. 15. 11:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor magyar és Iveta Radicová szlovák miniszterelnök négyszemközt is egyeztet majd a visegrádi csoport csütörtöki kormányfői csúcstalálkozója előtt Pozsonyban – közölte a magyar miniszterelnök szóvivője szerdán Szarajevóban. Szijjártó Péter – Orbán Viktor megbeszéléseinek szünetében – magyar újságíróknak elmondta: a magyar–szlovák négyszemközti miniszterelnöki találkozó mellett a tervek szerint Orbán Viktor kétoldalú tárgyalást folytat majd Vladimir Filattal, Moldova miniszterelnökével is, akit a rendező szlovák fél meghívott a pozsonyi V4-csúcstalálkozóra. A csütörtöki tanácskozás „az egyéves szlovák elnökség csúcspontját fogja jelenteni” – állítja a szlovák kormányhivatal. A találkozón értékelik a szlovák elnökség programjának teljesítését, és megvitatják a visegrádi együttműködés időszerű kérdéseit.


A magyar kormányfő a térségre utalva úgy fogalmazott: az EU-nak itt van egy el nem végzett munkája. Kialakult ugyanis egy „enklávé” a Görögország, Románia és Magyarország által határolt területen, amely még nem tagja az uniónak – mondta a Nikola Spiriccsel folytatott tárgyalás után.

Álláspontja szerint ezért most nem az a feladat, hogy az EU határait keletebbre tolják – az már megtörtént –, hanem az, hogy azt a térséget, amelyet kizárólag EU- és NATO-tagállamok vesznek körbe, be tudják fogadni az Európai Unióba, és ezáltal hozzájáruljanak e térség jólétéhez és stabilitásához. Reményét fejezte ki, hogy Horvátországgal kapcsolatban a politikai döntés hamarosan megszületik, hogy Szerbia minél hamarabb világos menetrendet kap, és hogy Bosznia-Hercegovina számára is világos lesz a jövőkép.


Fotó: Burger Barna


Orbán Viktor ugyanakkor kiemelte, nemcsak arról van szó, hogy Bosznia-Hercegovinának szüksége van az EU-tagságra, hanem fordítva, az uniónak is szüksége van Bosznia-Hercegovinára. Az EU-nak szüksége van a Nyugat-Balkánra, nem lehet hagyni ugyanis, hogy azok az energiák, gazdasági lehetőségek, amelyekkel a térség rendelkezik, kihasználatlanul maradjanak Európa számára – fűzte hozzá, hangsúlyozva, hogy mint Magyarország miniszterelnöke és mint az Európai Unió tanácsának soros elnöke is támogatja, és a jövőben is támogatni fogja Bosznia-Hercegovina európai uniós forgatókönyvét és tagságát.

Bosznia-Hercegovina stabilitása egyenlő a Nyugat-Balkán stabilitásával – jelentette ki a kormányfő. Mint mondta, a magyarok felfogása szerint Bosznia-Hercegovina egy ország; s egy országot onnan lehet megismerni, hogy saját lábán áll. „Szerintünk Bosznia-Hercegovina képes a saját lábán állni, képes a saját sorsát politikailag is menedzselni, képes létrehozni a saját erős nemzetgazdaságát, és képes arra, hogy kitárgyalja az Európai Unióval az európai perspektívát is” – hangsúlyozta. Orbán Viktor szerint Magyarország és Bosznia-Hercegovina két, egymást jól ismerő, történelmileg mély kapcsolatban álló ország, s ez a történelem alkalmat ad arra, hogy „mi jól meg tudjuk érteni egy többnemzetiségű ország problémáit”, hiszen a magyarok is sok állam területén élnek.


A sajtókonferencián Nikola Spiric, a bosznia-hercegovinai központi kormány vezetője azt mondta, a tárgyaláson tájékoztatta magyar kollégáját az ország belpolitikai helyzetéről. Hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy a két ország között kifejezetten jó, baráti a viszony, és nincs akadálya a kapcsolat további fejlődésének. Mint fogalmazott, Magyarországot mint tiszteletbeli szomszédot kezelik. A bosznia-hercegovinai miniszterelnök szólt arról is, hogy a találkozón köszönetét fejezte ki azért a támogatásért és segítségért, amelyet Magyarország nyújtott Bosznia-Hercegovinának a háborúban és a háborús időszakot követően például a köztisztviselők és a hivatásos haderő képzésében.

Kitért arra is, hogy a megbeszélésen több kétoldalú államközi egyezmény aláírása is szóba került a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok gyorsítása, egyszerűsítése érdekében. Példaként említette az adatok titkosságáról, a kettős adóztatás elkerüléséről, valamint a mezőgazdasági együttműködésről szóló egyezményt.


Fotók: Reuters


Orbán Viktor délután a bosznia-hercegovinai fővárosban megbeszélést folytat Nermin Niksiccsel, a Bosnyák-Horvát Föderáció, valamint Aleksandar Dzombiccsal, a boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnökével is. A magyar kormányfő ezt követően Butmir táborban találkozik az európai békefenntartó erő, az EUFOR parancsnokával, és látogatást tesz a magyar kontingensnél.

Bosznia-Hercegovina kormányzati szempontból két önálló részre oszlik, északon és keleten található a boszniai Szerb Köztársaság, középső, nyugati és déli részén a Bosnyák-Horvát Föderáció. A háromtagú közös államelnökségben és a közös kormányban mindhárom közösség képviselve van.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.