Orbán: Mindenki előtt nyitva áll az ajtó

A Nyugat-Balkán uniós integrációja nem az EU határainak keletre tolását jelenti, mert a Nyugat-Balkán valójában beékelődés – mondta el Orbán Viktor magyar miniszterelnök péntek délután Új kihívások az EU előtt – Perspektíva a Nyugat-Balkán számára című tiranai előadásában.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/788436" target="_blank"><strong>• Továbbra is hatalmas a támogatottsága Orbánnak</strong></a> <br /><strong></strong><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/788443" target="_blank">• Orbán: Európai érdek, hogy Albánia mielőbb csatlakozhasson + Képek + Videó</a></strong>

MNO
2011. 06. 03. 12:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előre megírt beszédet félretéve Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy tíz évvel ezelőtt kormányfőként már járt Albániában, ahol – mint mondta – a politikai viták hevessége azóta sem csitult, a fejlődést viszont elképesztőnek nevezte. Orbán Viktor sorba vette a magyar uniós elnökség főbb célkitűzéseit – gazdasági kormányzás, energiaügy, romaügy, bővítés, Románia és Bulgária schengeni övezeti csatlakozásának elősegítése –, ismertette az ezen területeken elért és a magyar elnökség végéig vagy az után várható eredményeket.

A bővítés kapcsán utalt arra, hogy az unióban változott az ezzel kapcsolatos korábbi lelkes hangulat, mára a közvélemény is ellene fordult. A magyar elnökség mégis prioritásai közé sorolta, Horvátországra helyezve a hangsúlyt. Orbán Viktor kitért több nyugat-balkáni ország uniós csatlakozásainak esélyeire, Albánia kapcsán pedig többek között úgy vélekedett: Európának rá kell ébrednie, hogy Albánia egyszer fontos országa lesz. A magyar kormányfő ezt a dinamikus albán demográfiai növekedéssel indokolta; a kis balkáni országban nem csupán a munkaerő létszáma növekszik, hanem ennek hatása lesz például a nyugdíjrendszerre is.

A magyar kormányfő szerint a Nyugat-Balkán uniós integrációja nem az EU határainak keletre tolását jelenti, mert a Nyugat-Balkán valójában beékelődés (az EU testébe). Megismételte, hogy a csatlakozási feltételeket teljesíteni kell, ez nem lehet alku tárgya, mert különben szétesik az unió, de a feltételek teljesítése esetén mindenki előtt nyitva áll az ajtó. Megjegyezte, hogy szükség van az EU-bővítésre, amelynek életben tartásához szükség van Horvátország felvételére; ha a közép-európai országok fenntartják az ilyen irányú mozgást, az a Nyugat-Balkánnak is esélyt kínál majd az európai uniós csatlakozásra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.