Politikai válság a választójogi törvény hiányosságai miatt?

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung beszámol arról, hogy milyen belpolitikai viták zajlanak Berlinben a választójogi törvény módosítása miatt. A Der Spiegel a szélsőbaloldali erőszakcselekmények számának emelkedéséről tudósít.

2011. 06. 05. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (Faz.net)

A konzervatív német napilap Az ellenzék az állam válságától tart című cikkében tudósít a közvélemény figyelmétől távol zajló berlini választójogi vitáról. A fő kérdés a hatalom, s az, ki kormányozza 2013-tól az országot. A CDU/CSU–FDP koalíció igen nehéz helyzetbe kormányozta magát, mert nem tartja be az alkotmánybíróság által meghozott határidőt. A taláros testület három évvel ezelőtt előírta a berlini kormánynak, hogy június 30-ig változtassa meg a választójogi törvényt.

Ezen a héten válságtanácskozást tart Volker Kauder (CDU) és Rainer Brüderle (FDP) frakcióvezető, hogy még a nyári szünet előtt beterjesszenek egy törvénytervezetet. A koalíció ezzel jó szándékát kívánja jelezni, hogy ezzel megenyhítse az alkotmánybíróságot. Ugyanakkor arra nincs garancia, hogy a CDU/CSU és a liberálisok megállapodjanak. „Ha a választójogot nem reformálják meg időben, akkor az állam válsága fenyeget. Hiszen a Szövetségi Köztársaság ettől kezdve nem rendelkezik alkotmányos választójoggal” – fogalmazott Volker Beck, a Zöldek politikusa.

A döntő kérdés a CDU/CSU és az ellenzék között az úgynevezett áthúzódó mandátumok kérdése. (Ilyen akkor keletkezik, ha egy párt egyéni választókerületekben egy adott tartományban több mandátumot szerez, mint ami a listán leadott voksok alapján megilletné – a szerk.) Jelenleg mind a 24 a CDU-é. Ezért aztán nem igazán kívánnak a rendszeren változtatni.

Der Spiegel (Spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Alkotmányvédők figyelmeztetnek a baloldali veszélyre című cikkében tudósít a szélsőbaloldal növekvő aktivitásáról. Az alkotmányvédelmi hatóságok a magazin értesülése szerint ismét megerősödő harcias szélsőbaloldali mozgalomra figyelmeztetnek. „A biztonsági helyzet érzékelhetően feszültebbé vált” – áll egy titkos tanulmányban.

Az erőszakra kész személyek száma 2005 és 2010 között csaknem 20 százalékkal emelkedett, és jelenleg megközelíti a 6800-at. Ráadásul szélsőbaloldaliak 2011 első negyedévében lényegesen több bűncselekményt követtek el, mint az előző évben. Az alkotmányvédelmi hivatal munkatársai a heiligendammi 2007-es G8-as találkozó elleni akciókban látják az erőszak kezdetét. A globalizációellenes tiltakozás korszakhatár a német szélsőbaloldal fejlődésében.

A titkosszolgálatokat aggodalommal tölti el, hogy a harcias szélsőbaloldaliak saját környezetükön túl is vonzók egyes körökben. Az erőszak rég túllépett a szélsőbaloldali magon és elérte az ideológiailag kevésbé szilárd meggyőződésű, apolitikus területeit az élményorientált ifjúsági kultúrának.

Jelenleg az alkotmányvédelmi hivatal az erőszakra kész szélsőbaloldali kategória alatt 767 személyt tart nyilván. A legtöbb nyilvántartott aktivista fiatalabb, mint 26 év (65 százalék), és túlnyomó többségük (84 százalék) férfi. A csoportok megfigyelését jelentősen kibővítették, és megemelték a beépített ügynökök számát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.