Stabil kormány nélkül totális összeomlás jöhet + Képek

Csupán a nemzetközi pénzügyi szervezetek mentőövének köszönhetően menekült meg az államcsődtől Portugália, de az előre hozott választást már nem tudta elkerülni a mediterrán ország. Egyáltalán nincs könnyű helyzetben a későbbi győztes, mivel további megszorításokra van szükség és még nagyon messze vannak a felemelkedéstől a luzitánok. Az ország számára a legrosszabb az lenne, ha nem jönne létre stabil kormány.

Kovács András
2011. 06. 05. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú ideje húzódó politikai válságot zárhat le a vasárnapi portugáliai előre hozott választás, de könnyen lehet, hogy továbbra sem sikerült stabil kormányt alakítani a kiegyensúlyozott erőviszonyok miatt. A mediterrán ország a világgazdasági válság kitörését követően süllyedt egyre mélyebb válságba, és az idén már a Nemzetközi Valutaalaptól, valamint az Európai Uniótól kellett 78 milliárd eurós segítséget kérnie, hogy képes legyen korábbi adósságait finanszírozni. A nemzetközi szervezetek természetesen jelentős kiadáscsökkentési lépéseket követeltek a kabinettől, amely legutóbb már képtelen volt elfogadtatni terveit, ezért José Sócrates lemondásra kényszerült és június 5-re kiírták az előre hozott választásokat.


Legutóbb 2009. szeptember 27-én tartottak parlamenti választásokat a dél-európai országban, amelyet a Szocialista Párt (PS) nyert a szavazatok 36,56 százalékával, így 97 helyet szerzett a 230 fős parlamentben. Második helyen a jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) végzett a voksok 29,11 százalékával, ami 81 mandátumot ért, őt követte a Néppárt (CDS-PP) 10,23 százalékkal, a Baloldali Blokk (BE) 9,81 százalékkal és a Demokratikus Egység Koalíció 7,86 százalékkal. A választást követően a szocialisták kisebbségi kormányt alakítottak, amelyet időnként a szociáldemokraták vagy más kisebb erő támogatott.


Fej fej mellett a nagyok

Az előre hozott választás kiírását követően mind a PS, mind a PSD arról biztosította a nemzetközi pénzügyi szervezeteket, hogy a voksolás után támogatni fogja a csomag végrehajtását. A megméretés előtt pár hónappal még óriási fölénnyel rendelkezett a PSD, azonban mostanra ez az előny elolvadt és a két nagy párt gyakorlatilag fej fej mellett halad. Ez azért probléma, mivel a kisebb baloldali erők nem kívánnak közösen kormányozni a szocialistákkal, sem a szociáldemokratákkal, így a reformok végrehajtásához nem lesz meg az elég széles politikai konszenzus.


Erős kormányra van szükség a gazdasági átalakítások további folytatásához – hangsúlyozta Diego Iscaro politikai elemző. A politikai bizonytalanság mindenképpen káros lenne az ország megítélésre nézve, és vélhetően tovább mélyítené az eurózóna már több mint egy éve tartó válságát. A krízis mélyülése akár oda is elvezethet, hogy a „járvány” átterjed Spanyolországra, Olaszországra és Belgiumra is.


A szocialisták vitték válságba az országot

A mostani voksolás kimenetelét a jobbközép CDS-PP döntheti el, mivel jelenlegi támogatottsága 13 százalék körül áll, így akár királycsináló pozícióba is kerülhetnek. A kereszténydemokrata irányultságú erő is elfogadja a nemzetközi segélycsomagot, de annak teljesítéséhez más úton jutnának el, mint a szocialisták. A jövőbeli együttműködéseket tekintve sem a néppárt, sem a szociáldemokraták nem kívánnak addig együttműködni a szocialistákkal, amíg Sócrates marad a párt vezetője.


A kormányzó szocialisták a kampány során arról beszéltek, hogy hatalmon maradásuk esetén a jóléti juttatások közül minél többet meg fognak tartani, és szerinte a jobbközép ellenzék arra készül, hogy megszünteti az ingyenes oktatást és egészségügyi rendszert. Portugália bár az unió egyik legszegényebb állama, ennek ellenére nagyon bőkezű szociális rendszert tartott fönn az elmúlt évtizedekben, amin változtatni kell. Azzal is vádolják az ellenzéket, hogy jelentős privatizációra készülnek.


Pedro Passos Coelho, a PSD elnöke nagyrészt arról beszélt, hogy a szocialisták kormányzása juttatta ilyen nehéz helyzetbe az országot. Rámutattak arra is, hogy az elmúlt években csupán egyszázalékos átlagos növekedés volt, és a következő időszakban legalább négyszázalékos visszaeséssel kell számolni. „Ha nem akar rémálmokat a választás éjszakáján és valódi változást szeretne, akkor helyezze belénk a bizalmat” – tette hozzá Coelho.


Fotók: Reuters


Az biztos, hogy az új kormánynak egyáltalán nem lesz egyszerű dolga a nemzetközi szervezetek és a belső elégedetlenség nyomása miatt. A munkanélküliség várhatóan tovább növekszik és egyes elemzői vélemények szerint nem zárható ki a válság további mélyülése sem, ami Görögországhoz hasonló lefelé tartó spirálba taszítaná a portugálokat.

(Forrás: washingtonpost.com, Bloomberg)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.