Szijjártó: Néhányan „bohóctréfát” űznek a tárgyalásokból

Június 24-25-én kétnapos hivatalos látogatásra Magyarországra érkezik Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök – közölte Szijjártó Péter hétfőn újságírók előtt. Orbán Viktor kormányfő szóvivője elmondta azt is, hogy néhány szakszervezeti vezetőnek fontosabbak saját ambíciói, mint a kormánnyal való normális együttműködés, továbbá megjegyezte, hogy a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő a negatívról stabilra való minősítésével megtette az első lépést, melyet remélhetőleg további pozitív lépések követnek majd.<br /><a href="http://mno.hu/portal/789072" target="_blank"><strong><br /></strong></a>

MNO
2011. 06. 06. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó rámutatott, 24 éve nem járt hivatalos magyarországi látogatáson kínai miniszterelnök, aki június végén – mások mellett – találkozik majd magyar kollégájával is. Ez a látogatás komoly előrehaladást jelenthet a magyar–kínai kapcsolatokban – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a kínai kormányfő útja során Magyarország mellett Nagy-Britanniába és Németországba látogat majd el.

Martonyi János külügyminiszter vasárnap – miután találkozott a kínai külügyminiszterrel – közölte, hogy három hét múlva Budapestre látogat a kínai kormányfő.

Szijjártó Péter elmondta, hétfőn Orbán Viktor is tárgyalt a kínai diplomácia vezetőjével, Jang Csie-csével (Yang Jiechi), és a két tárgyalópartner „megelégedéssel és örömmel állapította meg, hogy az elmúlt egy esztendőben remek előrehaladást sikerült elérni a kínai–magyar kapcsolatok területén, és egy nagyon komoly együttműködési lehetőség kapujában állunk mind a gazdaság, mind a turisztika, mind a tudomány, mind pedig a kultúra területén”. Magyarországnak elementáris fontosságú a jó stratégiai kapcsolat az ázsiai országokkal, így Kínával is – hangsúlyozta a magyar miniszterelnök szóvivője.

Együttműködés vagy saját ambíciók?

A miniszterelnök szóvivője kitért arra is, hogy szerinte vannak olyan rendvédelmi szakszervezeti vezetők, akik „bohóctréfát próbálnak űzni nemcsak a kormánnyal való tárgyalásból, hanem az általuk képviselt állományból is”. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, egyes érdek-képviseleti vezetőknek sokkal fontosabb saját pecsenyéjük sütögetése, saját politikai ambícióik kiélése és előkészítése, mint a normális együttműködésre irányuló tárgyalás a kormánnyal. A szóvivő szerint ez nemcsak a kabinet szempontjából rossz, hanem a szakszervezetek által képviselt állomány szempontjából is rendkívül helytelen és elítélendő magatartás. „A hivatásos állomány képviselete nem lehet bohóctréfa, családok, emberek tízezreinek életével bohóctréfát űzni az egészen egyszerűen ízléstelen dolog” – fogalmazott.

Megerősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő kedd reggel hét órakor találkozik a rendvédelmi szakszervezetek képviselőivel. Az ezt követően kezdődő kormányülésen – mondta az MTI kérdésére válaszolva – a miniszterelnök és Pintér Sándor belügyminiszter tájékoztatni fogja a kabinet tagjait a konzultációkról, a belügyi tárca vezetője pedig vázolja a lehetséges jogalkotási menetrendet. Döntést azonban csak a szociális konzultáció eredményének ismeretében hoznak majd – jelentette ki, megjegyezve, hogy eddig 909 ezer válasz érkezett a konzultáció keretében.

Az államadósság legyőzéséhez mindenkinek a munkája szükséges, továbbá bizonyos rendszereknek, így például a nyugdíjrendszernek az átalakítására is – mondta, majd a nyugdíjakat is érintő fideszes alkotmánymódosításra utalva – amelyről hétfő este szavaz név szerint a Ház – közölte, „olyan törvényt fogunk elfogadni, amely az alkotmányosság minden próbáját ki fogja állni”.

A szóvivő kérdésre szólt a múlt csütörtöki egyeztetésről is, amely a miniszterelnök és a szakszervezetek között zajlott, és azt mondta, nagyon sajnálja, hogy van olyan érdek-képviseleti vezető, aki tréfát űzött abból a tanácskozásból is, és „úton-útfélen az igazság nem minden elemét kibontva számolt be az eseményen történtekről”. Mint ismertette, volt olyan szakszervezeti delegált, akinek „a miniszterelnökkel szemben az volt az egyetlen megszólalása, hogy akkor jöjjön ki a miniszterelnök, és majd a téren mondja el mindezt”. Kérdés persze, hogy akkor mi szükség van a szakszervezeti vezetőkre és az egyeztetésre – jegyezte meg Szijjártó Péter, hozzátéve, erre mondta a kormányfő, hogy „az ilyenhez majd keressék meg a bohócügyi államtitkárt”.

Negatívról stabilra

A magyar kormány már korábban világossá tette, hogy meggyőződése szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik – így kommentálta a miniszterelnök szóvivője, hogy negatívról stabilra javította a magyar besorolást a Fitch.

Szijjártó Péter kiemelte: remélik, hogy ez az első ilyen lépés, és azt több is követi majd. Mint mondta, amikor korábban a magyar kormány az addigiaktól eltérő gazdaságpolitikát kezdett folytatni, és a gazdaságpolitika homlokterébe a munkahelyteremtést és a gazdasági növekedést állította, világos volt, hogy számos nemzetközi pénzügyi kör érdekeit sérti, valamint az is, hogy ez rövid távon leminősítésekkel járhat. „Azonban már akkor világossá tettük, hogy meggyőződésünk szerint a rövid távú leminősítéseket hosszú távú felminősítések követhetik” – tette hozzá a szóvivő.

A Fitch Ratings hétfőn – a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva – stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról.

(MTI)


Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.