Úgy tűnik, Magyarország történelmet ír

Magyarország fizetési mérleghelyzete „messze a legjobb” az egész közép-európai térségben – állapították meg a csütörtökön közzétett idei első negyedévi mérlegadatokat kommentálva londoni felzárkózó piaci elemzők, akik szerint jövőre várhatóan tovább szélesedik a hazai össztermékhez mért többlet. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/794132" target="_blank"><strong>• Közel 3,5 százalékkal nőttek az ipari termelői árak</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/794146" target="_blank"><strong>• 802 millió eurós többlettel zárt a fizetési mérleg</strong></a>

MNO
2011. 06. 30. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki bejelentése szerint a folyó fizetési mérleg többlete 787 millió euróra emelkedett az első negyedévben. Ezzel a többlet történelmi csúcsra nőtt. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői az adatismertetés után adott kommentárjukban úgy fogalmaztak, hogy Magyarország folytatja átalakulását „mélyen folyómérleg-deficites országból folyómérleg-többletes országgá”, és ez a kedvező folyamat enyhíti a magas külső eladósodottságból eredő kockázatokat. A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a folyómérleg-többlet elérte a magyar hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékát, ami „jelentős javulás” a 2008-ban elhatalmasodott pénzügyi válság előtti 7-8 százalékos hiányokhoz képest.

A ház azzal számol, hogy az idei teljes évi folyómérleg-többlet 1,8 százalékra apad, elsősorban a belföldi kereslet élénkülésének hatására. A JP Morgan citybeli szakértői ugyanakkor azt jósolták csütörtöki kommentárjukban, hogy 2012-ben az egész évi mérlegtöbblet a GDP-érték 2,5 százalékára bővül, miután beindul az autóipari beruházásokból eredő export. A cég elemzői szerint a magyar folyómérleg-többletek enyhítik az elmúlt évtizedben felhalmozódott nagy külső adósság kockázatait, és jó esélyt teremtenek arra, hogy a magyar gazdaság „ki tud növekedni” az eladósodottságból.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői kommentárjukban kiemelték, hogy jelenleg a magyar fizetési mérlegegyenleg „tűnik messze a legjobbnak” egész Közép-Európában. Bár évekbe telik a magas küladósság és a szintén jelentős devizaalapú háztartási adósságállomány leépítése, Magyarország mindazonáltal „jó úton halad”.

Tekintettel azonban a felhalmozódott adósságállomány megújításának szükségességére, a finanszírozási hozzáférés és a forintot támogató, „egészséges” mértékű kockázatvállalási készség továbbra is kulcsfontosságú Magyarország számára. Ez magyarázza, hogy az MNB miért összpontosít a külső környezetre – vélekedtek csütörtöki kommentárjukban a Morgan Stanley londoni elemzői. Hozzátették: ugyanez magyarázza a Morgan Stanley azon véleményét, hogy „nagyon valószínűtlen” a kamatcsökkentés az MNB részéről mindaddig, amíg a kockázati környezet sérülékeny, függetlenül attól, hogy mennyire tűnnek kedvezőnek a középtávú inflációs kilátások.

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint a belső keresleti recesszió és az erőteljes exportkereslet kombinációja eredményezte az árforgalmi egyenleg „látványos” javulását. A ház szerint jóllehet a külső kereslet húzóereje gyengül, és ez a kereskedelmi mérleg javulási ütemének lassulását fogja eredményezni, ám az átlendülés jelentős részben strukturálisnak tűnik, nem pedig ciklikusnak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.