Újabb futballbotrány: labdarúgókat és játékvezetőket vettek őrizetbe + Videók

Hét embert vettek őrizetbe a bundabotrány magyarországi vonatkozásában – közölték szerdán a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai közös sajtótájékoztatójukon.

MNO
2011. 06. 29. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tekintse meg a hírTV felvételét!
Tekintse meg a rendőrség felvételét!


Fazekas Géza, a KNYF szóvivője a keddi akcióról elmondta: a hét gyanúsított közül hárman jelenlegi vagy volt labdarúgók, míg négyen jelenleg is aktív játékvezetők. Fazekas Géza K. Zoltánt nevezte meg az egyik gyanúsítottként, akit azonban arra hivatkozva, hogy kérdéses, közszereplőnek tekinthető-e egy futballista, nem nevezett meg.

Több mint 100 milliónyi valutát foglaltak le

A KNYF közleménye szerint az őrizetbe vétel során a hatóságok számos tárgyi bizonyítási eszközt, okiratokat, elektronikus adathordozókat és nagy összegű (közel százmillió Ft értékű) külföldi fizetőeszközt foglaltak le.

A bűnszervezet célja az volt, hogy szerte a világon a fogadóirodák által kínált labdarúgó-mérkőzésekből kiválasszanak olyan mérkőzéseket, amelyeknél reális esélyük volt arra, hogy azok eredményét a velük kapcsolatban álló – vesztegetésre és ezáltal a mérkőzések manipulálására hajlandóságot mutató – játékvezetők és játékosok segítségével befolyásolják, majd a megbeszéltek szerint ezen manipulált mérkőzések eredményére különféle fogadóirodákban fogadásokat kössenek, és a fogadóirodákat tévedésben tartva – jogtalan haszonszerzési céllal – nekik kárt okozzanak.

K. Zoltánnak mint a bűnszervezet egyik fő szervezőjének a feladata az volt, hogy az úgynevezett szindikátus vezetője által kiválasztott vagy kiválasztásra jóváhagyott mérkőzéssel kapcsolatban szervezze meg a játékosok vagy a bírók megvesztegetését, helyszínre történő kiutazásukat, juttassa el hozzájuk a vezető által rendelkezésre bocsátott vesztegetési pénzt, egyben jelezze a vezetőnek, hogy az adott mérkőzés manipulálásával kapcsolatban a rábízott feladatot elvégezte – írja a közlemény. Ennek megtörténte után a bűnszervezet vezetője a fogadóirodákban a beépített emberei segítségével az adott befolyásolt mérkőzésre több százezer eurós fogadásokat kötött. Amennyiben a manipulált mérkőzés a kívánt és az általuk történt fogadásoknak megfelelő eredményt hozta, akkor a realizált tiszta haszonból a „szindikátus” valamennyi tagja (még az adott mérkőzés szervezésében részt nem vett tagja is) egyenlő arányban részesült. A fogadás kedvezőtlen kimenetele esetén a költségeket a szervezet egésze viselte.

Nem válogattak

A közölt megalapozott gyanúk több nemzetközi – részben utánpótlás, részben felnőtt – válogatott mérkőzésre vonatkoznak, de a nyomozás – egyebek mellett – finnországi első ligás, valamint magyarországi bajnoki labdarúgó-mérkőzések manipulálására is kiterjed. Az eddigi gyanúsításközlések 6 „megvett” mérkőzésre vonatkoznak, amelyek közül a bűnszervezet tagjai 4-et az általuk kívánt módon tudtak befolyásolni. A „szindikátus” egy-egy mérkőzésnél a játékosok vagy a futballbírók manipulálására 40 000 és 85 000 euró közötti összeget fordított. A bűnszervezet egy-egy sikeresen manipulált mérkőzéssel összesen 400-600 000 euróval károsította meg az érintett fogadóirodákat.

Mindent tagadtak

A gyanúsítottak tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését. A többségük megtagadta a vallomástételt, és panasszal élt a kényszerintézkedésekkel és a gyanúsításközlésekkel szemben. A párhuzamosan több európai országra kiterjedő büntetőeljárást – amelyben részben az Interpolon, részben pedig az Eurojuston keresztül egyeztették az egyes nemzeti eljáró hatóságok a nemzetközi bűnszervezet felderítéséhez szükséges lépéseket – a Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Nyomozó Iroda széles körben, nagy erőkkel tovább folytatja, melynek során mind a gyanúsítások, mind a gyanúsítottak köre bővülhet – zárul a Központi Nyomozó Főügyészség közleménye.

A monogram alapján könnyű következtetni

A hírTV 3 volt és jelenlegi futballista letartóztatásáról tud, és játékvezető is érintett a most kirobbant bundabotrányban, amit egy tavalyi Argentína–Bolívia utánpótlásmeccs levetítésével szemléltettek a sajtótájékoztatón. A gyanú: csalás és vesztegetés.

Márton Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség játékvezetői bizottságának titkára az MNO kérdésére csupán annyit mondott, csak sejteni lehet, kik lehetnek a gyanúsítottak. A monogramok alapján arra következtetett, hogy a korábban botrányba keveredett játékvezetőről és asszisztenseiről lehet szó.

(MTI/hírTV/MNO)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.