Újabb gondok akadtak Fukusimában

A Fukusima–1 atomerőműben valószínűleg el kell halasztani a természeti katasztrófában károsodott reaktorok hosszú távon fenntartható hűtésének kezdetét, mert az új víztisztító berendezést üzembe helyezése után alig öt órával, gyors telítődése miatt le kellett állítani – jelentette be szombaton az erőművet üzemeltető Tepco vállalat.

MNO
2011. 06. 18. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A víztisztító berendezéssel az erőmű alagsori helyiségeiben összegyűlt, magas sugárszennyezettségű vízből akarják eltávolítani a céziumizotópokat. Az elmúlt napok próbái után pénteken üzembe helyezték a berendezést, de az a részegysége, amely megköti a céziumot, öt óra alatt megtelt, így ezt az egységet sokkal hamarabb cserélni kell, mint korábban gondolták.

Macumoto Dzsunicsi, a TEPCO illetékese közölte: tanulmányozzák, hogy mi miatt ilyen magas a radioaktivitás szintje, és miért telítődik ilyen gyorsan a megkötő egység. Arról nem beszélt, hogy mikor indítható újra a víztisztítás. A víztisztító berendezést a francia Areva csoport gyártotta, a megkötő egységet pedig az amerikai Kurion.

Az erőmű reaktor- és turbinaházainak alagsorában a március 11-i katasztrófa óta mostanra 110 ezer tonnányi, erősen sugárzó víz gyülemlett fel, ami miatt a szakemberek nem tudnak bejutni a létesítményekbe, hogy ott újraindítsák a nukleáris fűtőrudakat hűtő rendszert. A víztisztító berendezés óránként 50, naponta 1200 tonna vizet képes megtisztítani, ami azt jelenti, hogy a töredékére csökkenti annak radioaktivitását. Ez a töredék ezred és tízezred közötti.

A TEPCO-nak annak idején, a hűtőrendszer tönkremenetele után tengervízzel, majd vezetékes vízzel sikerült megakadályoznia a fűtőelemek leolvadását, de azóta is naponta 500 tonna vizet kell beszivattyúzni a hűtéshez. Ennek a közben szennyezetté váló víznek egy része az alagsorban gyülemlik fel. Ha sikerül ezt a vizet megtisztítani, akkor újra felhasználható a hűtéshez. Egyúttal kivédhető ezzel az a veszély, hogy az erősen radioaktív víz kikerüljön a tengerbe, ha megtelik az alagsori épületrész. Egy újabb probléma azonban, hogy mit kezdenek a tisztítás után megmaradó radioaktív üledékkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.