Újrajegyezték Magyarország adósságát

A Der Spiegel ismerteti a frankfurti polgármester asszony nyilatkozatát, aki szerint ideje felszámolni a felesleges és drága tartományokat. A Frankfurter Rundschau beszámol arról, hogy a CDU pénzügyi szakértői ugyanúgy akarják megmenteni Görögországot, ahogyan 2009-ben Magyarországgal tették.

2011. 06. 20. 13:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Rundschau – fr-online.de

Az SPD-hez közelálló frankfurti napilap Heves Görögország-vita – Juncker szerint a válság átcsaphat című cikkében foglalkozik az euróövezet válságával.

A bankok bevonása a görög mentőcsomagba a pénteki német–francia csúcstalálkozó után is hevesen vitatott tény marad. Jean-Claude Juncker arra figyelmeztet, hogy a bankok kényszerítése következtében az adósságválság átterjedhet Belgiumra, Olaszországra, Portugáliára és Írországra is.

A CSU a leendő görög mentőcsomag ügyében a fékre kíván lépni. Az alapos előkészítés fontosabb a gyorsaságnál – érvelt Stefan Müller, a CSU Bundestag-frakcióigazgatója. Szerinte nincs cselekvési szükséghelyzet. Ő arra számít, hogy a Bundestag a nyári szünet után foglalkozik a kérdéssel.

Az euróövezet tagállamainak adott garanciák a német költségvetésnek milliárdos kiadást jelenthetnek – nyilatkozta Frank Schäffler, az FDP Bundestag-frakció pénzügyi szakértője. A valós költségek 65 milliárd euróra emelkedhetnek, ha azonnal elkezdődik a kemény hitelátütemezés – fogalmazott Schäffler. 2015-re Athén adósságai a jelenlegi 350 milliárd euróról 470 milliárdra emelkednek, mivel addig a bankok megválnak államkötvényeiktől, s akkor hitelezőként csak az adófizetők jöhetnek szóba. Amennyiben elengednék a hitel felét, 2015-ben az 65 milliárd euró lenne. Éppen ezért Schäffler hitelátütemezést javasol azonnali elengedéssel, ez Németországnak csak 15 milliárd euróba kerülne. Emellett a magánbankokat szintén be lehetne vonni a költségekbe.

Hans Michelbach, a Bundestag pénzügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke Berlinben a pénzügyi szektor jelentős hozzájárulását követelte. Példaként említette a 2009-es bécsi megállapodást. Akkor a bankok önként vállalták, hogy Magyarország, Románia és Lettország kifutó hiteleit ugyanolyan összegben újrajegyzik.

Michelbach azt tanácsolta Görögországnak, hogy minden állami vállalatot ruházzon át egy nemzetközi privatizációs ügynökségbe, melybe vonja be az IMF-et és az EU-t. Ez garantálná a szükséges magánosítást. „Másrészt a konstruktívan együttműködő hitelezőknek ez a megoldás további garanciát jelentene.”

Der Spiegel – spiegel.de

A baloldali hamburgi hírmagazin „Nincs szükségünk tartományokra ebben a formában” címmel ismerteti a frankfurti főpolgármester asszony álláspontját. Petra Roth (CDU) radikális változást sürget. A föderalizmus jelenlegi struktúrája elavult – nyilatkozta a politikus. „A föderalizmus németországi struktúrája – 16 drága tartományi irányítással és nyolc tartományi bankkal 0 elavult és kevéssé hatékony” – állítja. Szerinte a tartományok mai formájukban felszámolhatók. Roth, aki egyúttal a Német Városok Szövetségének alelnöke, úgy véli, az önkormányzatoknak jóval kevesebb előírásra van szükségük és megvannak a tartományok nélkül is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.