Vályogvetést is tanulhatnak a skanzenban

A szentendrei néprajzi múzeum munkatársainak irányítása mellett például kerítésfonást, vályogvetést és boronafalú házépítést tanulnak a győri Hild József Építőipari Szakközépiskola tanulói az Értékmentő Skanzen Tábor keretében.

MNO
2011. 06. 25. 9:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csesznák Éva múzeumpedagógiai osztályvezető az MTI-nek elmondta: a speciális képzést a Skanzen Örökség Iskola program keretében tartják. Az öt napon át tartó oktatás első részeként elméleti ismereteket szereznek az tanulók, majd interaktív foglalkozásba kóstolnak bele, végül a gyakorlatban ismerkedhetnek meg a népi építészeti eljárásokkal. „Ezek a technikák hozzákapcsolódnak a szakiskolákban tanított szakmákhoz, így az ácsmesterséghez, a kőfaragáshoz vagy kőműves munkához” – tette hozzá a szakember.

A projekt részleteiről szólva Csesznák Éva kiemelte: az elméleti képzésen egyebek mellett „értékítélő bizottság” játékban vesznek részt a tanulók, ahol a régi épületekről alkotott véleményüket is megfogalmazhatják. Egy múlt századi lakóház valódi dokumentumainak áttanulmányozása után a diákoknak dönteniük kell az épület sorsáról: lebontják, helyben megőrzik vagy múzeumba szállítják. A szituációs játékban a diákok a múzeum, a műemlékvédelmi hivatal vagy az önkormányzat tisztségviselőiként és a ház tulajdonosaiként vagy a település lakóiként érvelhetnek saját igazuk mellett, de egyezségre kell jutniuk.

A program részeként mérnöki ismereteket is alkalmazniuk kell, így alaprajzokat készítenek, pontos méréseket végeznek, a gyakorlati képzésen pedig fűzfavessző kerítést fonnak, vályogtéglát vetnek, falat tapasztanak és boronafalú házmodellt építenek, amelyen a zsúpkötéseket is gyakorolják – említett további példákat a múzeumpedagógus. Az Európai Unió által támogatott Skanzen Örökség Iskola program célja, hogy az iskolai szakismeretek mellett korszerű oktatási módszerek segítségével további speciális tudáshoz juttassa a diákokat, így növelve esélyeiket a munkaerőpiacon – fűzte hozzá Csesznák Éva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.