Védjegy készül a szálláshelyeknek

A szálláshely-szolgáltató tevékenység részletes feltételeiről szóló, június 14-én megjelent kormányrendelet szerint a Nemzeti Tanúsító Védjegy minősítés úgy lép életbe, hogy egy évvel, 2012. július 1-jéig meghosszabbították a korábbi minősítés viselésének határidejét azoknál a szálláshelyeknél, amelyeknél még nem készültek el az új védjegy szabályai – jelentette be Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős államtitkára kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

MNO
2011. 06. 21. 13:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már kidolgozott Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkező szálláskategóriákban, mint a fizetővendéglátók, falusi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak esetében 2011. szeptember 1-jéig használhatók a korábbi minősítések, ezt követően már az újat kell alkalmazni. Az államtitkár elmondta, hogy az állami tulajdonú védjegy alkalmazása egyelőre nem kötelező.

Emlékeztetett arra, hogy folyik a turizmus törvény társadalmi egyeztetése, a jogszabályjavaslat vélhetően az ősszel kerül a parlament elé. Vannak szakmai érvek amellett, hogy bizonyos idő után kötelezővé kellene tenni a szálláshelyeknél a Nemzeti Tanúsító Védjegy használatát, de ez még nem eldöntött kérdés – mondta az államtitkár. Szatmáry Kristóf úgy vélekedett, hogy a szálláshelyek minősítése a fogyasztók jobb tájékoztatását is szolgálja.

Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője elmondta, hogy a hatóság jogosult a szálláshelyeket ellenőrizni. Azt nézik majd, hogy a besorolás jelentette tájékoztatás nem vezeti-e félre a fogyasztót. Az idén szeptember elseje után a falusi szálláshelyek, kempingek, üdülőházak esetében, 2012 június 30-ától pedig a szállodák, panziók, közösségi szálláshelyek esetében nézik az új jogszabálynak való megfelelést. A kis- és középvállalkozások esetében először a figyelmet hívják fel az új jogszabályra, de még nem bírságolnak.

Márkus Éva, a Magyar Turizmus Zrt. kommunikációs irodavezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy csatlakoznak a védjegy kommunikációjához, és nemcsak a fogyasztóknak, hanem a szolgáltatóknak is információt adnak a Nemzeti Tanúsító Védjegyről. Csizmadia László, a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke szólt arról, hogy továbbképzéseket szerveznek a védjeggyel kapcsolatosan.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.