Véget kell vetni a kiszolgáltatottságnak, nyitni kell

Gyorsíthatja a gazdasági stagnálásból való kilábalást a szerkezet-átalakítás, továbbá nyitni kell más, Európán kívüli befektetők irányába is – mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken Veszprémben egy gazdasági fórumon.

MNO
2011. 06. 24. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hangsúlyozta: ebből a szempontból óriási jelentőségű, hogy a kínai miniszterelnök szombaton Magyarországra látogat. Úgy fogalmazott, hogy Kína „mint egyértelműen erős, nagyon nagy növekedési ütemet felmutatni tudó gazdasági hatalom, stratégiai partner lehet Magyarország számára, befektetési célpont, a magyar vállalkozások számára pedig a kínai piac exportcélpont”. Az alternatív piacok keresése stratégiai jelentőségű – jelezte a vezető kormányzati politikus.

Emlékeztetett arra, hogy az eurózóna mély válságot él át, meglátása szerint az unió belső piacán az egyik legkiszolgáltatottabb gazdaság a magyar. Szinte kizárólag Európába exportálunk – mutatott rá, hozzátéve: „azt mondhatjuk, hogy a magyar gazdaság a németnek van kiszolgáltatva”.

Sokkoló adatok

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy a gazdasági aktivitás tekintetében Magyarország az utolsó előtti Európában, csak Máltát előzzük meg. A másik „sokkoló” adat, hogy az ország csaknem 10 millió lakosából gazdaságilag mindössze 3,8 millió az aktív – mutatott rá. Ez azt jelenti, hogy ennyien tartanak el 6,2 millió embert – fogalmazott Navracsics Tibor. Szerinte ahhoz, hogy Magyarország legalább Közép-Európában versenyben tudjon maradni, egymillió legális munkahelynek kell létrejönnie, avagy legálissá válnia.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kormány számos intézkedést tett annak érdekében, hogy Magyarország gazdaságilag versenyképesebbé váljon; ezt szolgálta már tavaly az adórendszer átalakításának megkezdése, januártól pedig az arányos egykulcsos jövedelemadó bevezetése. A cél az, hogy a segélyalapú megélhetésből minél több embert lehessen „átterelni” a munkaalapú megélhetésre – mondta. A vállalkozás-fejlesztést célozza az új Széchenyi-terv, de az országos feltételrendszer „áthangolását” jelenti a Széll Kálmán-terv is – ismertette.

Két kitörési pont

Veszprém megyéről szólva Navracsics Tibor két kitörési pontot említett. Szerinte a Balaton-Bakony-Somló háromszögben a turizmus és a hozzá kötődő szolgáltatóipar óriási tartalékokat rejt magában, hasonlóképpen az Ajka-Várpalota ipari tengely ipari jellegű vállalkozásainak a fejlesztése.

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred fideszes polgármestere a fórumon elmondta: 75 százalékról 38-ra esett vissza az utóbbi 15 évben a külföldiek száma a balatoni szálláshelyeken, az átlagos tartózkodási idő mindössze 1,5 vendégéjszaka.

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara csaknem 100 oldalas kiadványát – Vonzó tájak, feltörekvő gazdaság, ígéretes fejlesztések címmel – a kamara elnöke, Markovszky György mutatta be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.