820 gyűjtőszigetet telepítenek

Hulladéklerakók rekultivációjával még a nyáron megkezdődnek a Mecsek–Dráva hulladékgazdálkodási program kivitelezési munkálatai.

MNO
2011. 07. 04. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Gábor, a projekt megvalósítására létrejött Mecsek–Dráva Önkormányzati Társulás intézményvezetője a témában tartott hétfői pécsi szakmai fórumon elmondta: a mintegy 25 milliárd forintos fejlesztés keretében a Dél-Dunántúlon két éven belül a szelektív gyűjtést és a környezetbarát ártalmatlanítást is magába foglaló komplex hulladékgazdálkodási rendszert alakítanak ki, és jövő őszre rekultiválják a környezetet erősen szennyező hulladéklerakókat. Hozzátette, hogy a program százszázalékos európai uniós pénzügyi támogatást élvező rekultivációs részét illetően már szerződtek a kivitelezővel, tart a helyszíni felmérés, és hamarosan átadják a munkaterületeket. A 70 százalékban uniós forrásból megvalósuló hulladékgazdálkodási rendszert érintően még folynak a közbeszerzési eljárások.

Papp Gábor szólt arról is, hogy a társulás megalakulásával 2003-ban indult projekt kivitelezése az eredeti tervekhez képest másfél évvel később kezdődhet meg, mert a szerződéskötéseket és a munka indulását több sikertelen közbeszerzési eljárás hátráltatta. A Mecsek–Dráva hulladékgazdálkodási program Baranya, Somogy és Tolna megyében 313 település 426 ezer lakosa számára teremt egészségesebb környezetet azzal, hogy a térségben évente keletkező mintegy 200 ezer tonna hulladék 70 százalékát újrahasznosítják, a fennmaradó részt pedig a szigorú európai uniós szabályoknak megfelelően helyezik el. Emellett meggátolják, hogy a meglévő lerakók szennyezzék a talajt és az ivóvizet.

A tervek szerint a szerves hulladék feldolgozását két mechanikai-biológiai kezelőben és egy komposztálóban végeznék, a lerakással történő ártalmatlanítást egy új hulladéklerakó és négy átrakóállomás szolgálja majd. A szelektív gyűjtéshez 2 hulladék-válogatóművet építenek és 22 hulladékudvart alakítanak ki, 820 gyűjtőszigetet telepítenek, a nagyobb városokban és a szomszédos településeken bevezetik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést. A rekultiváció során 64 lerakót korszerűsítenek, 25-öt pedig felszámolnak. A munkálatoknak nemcsak a tereprendezés és a tárolók területének szigetelése a célja, hanem az ivóvíz minőségének folyamatos ellenőrzését biztosító monitoringrendszer telepítése is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.