A fél ország előre hozott választásokat akar

A brazil lapokban a közlekedési minisztérium teljes vezetésének elcsapása az egyik vezető hír, amiért csúszópénzért cserébe kedvezményeket adtak cégeknek. A spanyol El País sem tudott jobb hírekkel szolgálni a hétközi országértékelő vitáról, sőt nő az előre hozott választást követelők tábora is.

2011. 07. 03. 15:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veja.com.br – Brazília

A brazil Veja című hetilap oknyomozása sikerrel járt, mert a leleplező riport közlése után az államfő, Dilma Rousseff elcsapta a közlekedési minisztérium teljes vezetését. De a négy felelős eltávolítása után egyelőre a helyén hagyta a minisztert, Alfredo Nascimentót, aki maradéktalanul és azonnal végrehajtotta az elnöki döntést. Az ügynek azonban ezzel még nincs vége, mert az ellenzék vizsgálóbizottságot akar, amely meghallgatná a tárcavezetőt is. A közgazdász végzettségű és a kemény kéz hívének számító elnöknő a határozatlanságon és az ostobaságon kívül a pazarlást sem tűri, ezért éktelen haragra gerjedt, amikor megtudta, hogy miért ugrott meg több közlekedési nagyberuházás költségvetése. Mint ismert, az előző elnök, Luiz Inácio Lula da Silva (2002–2010) elnöksége idején a jelenlegi államfő dolgozta ki mindkét nagyszabású nagyberuházási programot (PAC1, PAC2), és véget akar vetni a tárca további ellenőrizetlenségének. A felháborodott államfő ezért három „ellenőrt” jelölt ki a felügyelet érdekében – ő maga lesz az egyik.

Elpais.com – Spanyolország

Két súlyos fiaskó is érte a spanyol szocialista kormányfőt a közelmúltban, írta valamennyi mérvadó spanyolországi médium. Bár csak öt százalékkal, de hét év után szerdán először vesztette el az országértékelő vitát még az állami kezelésű Társadalomkutató Központ (CIS) szerint is. A második kudarc az El País megrendelésére készített újabb felmérés, amelynek alapján a Metroscopia megállapította, hogy a megkérdezettek fele minél előbbi, tehát őszre előre hozott választásokat akar. Sokatmondó tény, hogy ennek az ötven százaléknak a többsége (28 százalék) szocialista (PSOE) szavazó, a maradék 22 főleg néppárti. A szocialista kormányhoz közeli közvélemény-kutató is úgy látja a kapott adatok tükrében, hogy akár ősszel, akár az eredeti időben, tavasszal tartják a választásokat, nem lehet elvitatni a Néppárttól a győzelmet, mert már 14,3 ponttal vezet, és a PSOE egy hónapja képtelen lefaragni hátrányából. José Luis Rodríguez Zapatero, a hét éve kisebbségben kormányzó kormányfő ezért akárcsak négy éve, most is „a politikai pedagógia” miatt határozta el, hogy nem írja ki az előre hozott választásokat. Ehhez Alfredo Pérez Rubalcabától, a belügyminisztertől várja a csorba kiköszörülését, az egykor tehetséges rövid- és középtávfutótól, vagyis az ő segítségével reméli, hogy legkésőbb márciusra sikerül mozgósítani a párt teljes szavazótáborát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.