A hadsereg fog pontot tenni a választások végére? + Képek

Nem várható az ország mély megosztottságának a változása a vasárnapi thaiföldi előre hozott parlamenti választások után sem, mivel a két legnagyobb párt nagyrészt fej fej mellett halad, és adott esetben a hadsereg sem fog belenyugodni a kormány vereségébe. A délkelet-ázsiai országban gyakorlatilag 2006 óta tart a politikai válság, ennek ellenére Thaiföld viszonylag simán túltette magát a gazdasági világválságon, de a jövedelmi különbségek napjainkban is rendkívül nagyok.

Kovács András
2011. 07. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 66 millió lakosú Thaiföld volt a történelem során az egyetlen délkelet-ázsiai ország, amely nem került az európai gyarmatbirodalmak befolyása alá. A második világháborúban először Japán szövetségese volt, majd az Egyesült Államokkal került szorosabb viszonyba, azzal, hogy mind a koreai, mind a vietnami háborúban katonákat küldött az amerikaiak oldalán. Az ország gazdaságának fejlődését jelentősen megtörte az 1997–1998-as ázsiai pénzügyi válság, de 2000 és 2007 között szolid növekedést produkált és mára a világ 25. legerősebb gazdaságává vált.



Jingluck Sinavatra

A 2008-as világgazdasági válság természetesen itt is éreztette a hatását, amit csak tetőzött a 2006 óta tartó elhúzódó politikai válság is. 2009-ben az ország GDP-je 2,3 százalékkal esett vissza, de tavaly már csaknem 8százalékos bővülést tudott felmutatni az ázsiai ország. A folyamatos tüntetéseknek a hatása a turizmus visszaesésében jelentkezett, de ezt pótolta az egyre erősebb belföldi fogyasztás. Jelenleg a hivatalos munkanélküliségi ráta csupán 1,2 százalékos, míg csaknem 10 százaléknyian élnek a szegénységi küszöb alatt.



Első megméretés a miniszterelnök számára

Thaiföldön július 3-án előre hozott parlamenti választásokat rendeznek, miután a király jóváhagyta a parlament feloszlatásáról szóló javaslatot, amely május 10-én lépett hatályba. A voksolást egy évvel azután tartják meg, hogy egy erőszakos kormányellenes tüntetés során több mint kilencven ember halt meg Bangkokban. Ez lesz az első megméretés Abhiszit Veddzsadzsiva jelenlegi miniszterelnök számára, akinek koalíciós kormánya 2008-ban került hatalomra, miután a bíróság feloszlatta a korábbi kormánypártot. A miniszterelnök televíziós üzenetében azt mondta, hogy a szavazás Thaiföld új kezdetét jelenti majd.



Ez lesz a második választás a 2006-os Thakszin Sinavatra elleni vértelen katonai puccs óta. Sinavatra szövetségesei nyerték meg a puccs után megrendezett választásokat is 2007-ben, de a bíróság mind a kormánypártot, mind számos törvényhozóját eltiltotta a politikától. A kormányellenes vörösingesek azzal vádolták a jelenlegi miniszterelnököt, hogy adminisztrációja nem legitim, és 2010-ben heves tüntetéssorozatba kezdtek a parlament feloszlatása és a választások kiírása érdekében, mely során elfoglalták Bangkok egyes részeit is.



Idén februárban újra visszatért az ellenzék az utcákra, azonban most már a korábban a kormánypárt mellett kiálló, úgynevezett sárgaingesek csoportja is kivonult, amely komoly kérdéseket vet fel a miniszterelnök támogatottságát illetően. Veddzsadzsiva televíziós üzenetében hozzátette, itt az idő, hogy a thai emberek döntsenek: előre- vagy hátrafelé akarnak haladni.



Abhiszit Veddzsadzsiva



Visszatérhetnek a Sinavatrák

A legnagyobb ellenzéki párt az ország korábban elűzött miniszterelnök húgát tette meg listavezetőjének. Amennyiben a Pheu Tahi párt nyer, Jingluck Sinavatra lenne az ország első női vezetője. A 43 éves üzletasszony semmilyen politikai tapasztalattal és előélettel nem rendelkezik, nevét azonban mindenki ismeri, mivel bátyja volt az ország vezetője 2001-es választási győzelme óta. Az előzetes felmérések szerint a Pheu Tahi párt a voksok 41-43, a kormánypárti demokraták pedig 36-37 százalékra számíthatnak. Az ellenzéki párt alapvetően a szegényebb rétegekre támaszkodik és jóléti ígéretekkel próbálja növelni a táborát.



A Sinavatra klán esetleges visszatérésétől legjobban a bangkoki elit, a királyi család környezete és a történelmi családok tartanak a legjobban. Sokan attól félnek, hogy az ellenzéki párt nem lesz képes megszerezni a parlamenti többséget, és a további nyomásgyakorlás eszközeként ismét az utcára vonulnak a már tavaly megismert vörösingesek. A kormánypárt természetesen arra építi a kampányát, hogy az ellenzéki győzelme esetén visszatérhet az elűzött miniszterelnök. A jelentős befolyással rendelkező hadsereg egyértelműen a kormánypárt mögött áll, így annak veresége esetén nem kizárt, hogy ismét a politika főszereplőjévé lép elő, ami újabb véres eseményekhez vezethet.



(Fotók: Reuters)

(Forrás: CIA factbook, Reuters, kitekinto.hu)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.