Argentína hazai pályán vágna vissza Brazíliának

Magyar idő szerint szombat hajnal fél háromkor kezdetét veszi a 43. labdarúgó Copa América, vagyis a dél-amerikai kontinensbajnokság. A július 1. és 24. között Argentínában megrendezésre kerülő esemény legnagyobb esélyesei között természetesen a házigazda válogatottat, valamint Brazíliát említhetjük, nem véletlenül, hiszen a legutóbbi két kiírás (2004, 2007) alkalmával ez a két csapat játszotta a finálét. S mivel mindkétszer a brazilok nyertek, az argentinok most hazai pályán vennének revánsot.

Pintér Patrick
2011. 07. 01. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíz dél-amerikai ország együttese mellett két meghívott is részt vesz a tornán, a most már hagyományos vendégként megjelenő Mexikó mellett a Japán helyére májusban beugró Costa Rica is ott lesz Argentínában. A találkozók nyolc helyszínen zajlanak majd, Buenos Airesben, Córdobában, Jujuyban, La Platában, Mendozában, Saltában, Santa Fében és San Juanban.

Csoportbeosztás

A csoport

Argentína, Kolumbia, Costa Rica, Bolívia

Másfél évtizeddel ezelőtt még bombaerősnek tekinthettük volna ezt a kvartettet, ám azóta Kolumbia és Bolívia is igencsak visszaesett játéktudásban. Négy éve egyikük sem tudott továbbjutni csoportjából, s Kolumbiának is csak azért van sansza az idén ennél jobb eredményt elérni, mert csoportellenfelei azért még így is gyengébbek nála. Öt, Olaszországban légióskodó labdarúgó is erősítő Hernán Gomez együttesét (Zapata, Yepes, Amero, Cuardado, Zuniga), de ott van a keretben a Portóval Európa-ligát nyerő Guarín és a sorozat gólkirálya, Falcao, valamint Rodallega a Wiganből, Soto a Mainzból és Ramos a német élvonalba most feljutott Herthából. Egyértelműen Falcaótól várják a csodát a kolumbiai szurkolók, a félelmetesen gólérzékeny csatár válogatott mezben is bizonyított már, 30 mérkőzésen 7 gól a mérlege. Bolíviának szinte esélye sincs továbbjutni, s ugyanez elmondható Costa Ricáról is, amely kilenc (!) újonc játékossal vág neki a tornának, a keret legidősebb tagja 27 éves, s egy Egyesült Államokban és egy Paraguayban légióskodó futballistáján kívül csak a hazai ligából érkezők szerepelnek a 22-es listán.

Argentína egyértelműen favorit, bombaerős kerettel, a kétszeres aranylabdás Messivel, s további sztárokkal. A Barcelona, Real Madrid duó összesen hét játékost „juttatott” a keretbe, Messin kívül Mascherano és G. Milito, illetve Di María, Garay, Higuaín és Gago személyében. A csapatkapitány a már 141 fellépést számláló Javier Zanetti lesz. A hazai közönség mindenképpen ösztönzőt jelenthet ennek a csodacsapatnak, amely legutóbb kétszer is elbukta a finálét, pedig addig jobban szerepelt a tornán, mint a végső győztes Brazília. A nagy kérdés most is az, sikerül-e elviselnie a szurkolói és médianyomást a csapatnak, vagy ismét a fináléban buknak el a helyi kedvencek.

B csoport

Brazília, Paraguay, Ecuador, Venezuela

Ebből a csoportból Brazília magasan kiemelkedik a többi három csapat közül, a kolumbiai kerethez hasonlóan itt is az itáliai légiósok vannak többségben, ráadásul mindannyian Milánóból érkeztek: Thiago Silva, Robinho és Pato a bajnok Milant, Julio César, Lúcio (100. mérkőzése lesz a Venezuela elleni első csoportmeccs) és Maicon a második helyen végzett Intert erősíti. Így szinte már adott is a védelem és a csatársor, persze azért nagy a tülekedés a kezdőcsapatba kerülésért. A rengeteg európai sztár mellett hét „hazai” labdarúgó is helyet kapott a keretben, ami az elmúlt évek tendenciáit figyelembe véve középarányos: 2004-ben Carlos Alberto Parreira együttesében 11, négy éve a Dunga vezette csapatban viszont csak három otthoni volt a keretben, s a tavalyi vb-n is hasonló volt a helyzet. Mano Menezes tehát Dungánál jobban bízik a brazil ligából érkezőkben, ráadásul két tinit is beválogatott a keretbe, a fél világ által körüludvarolt 19 éves Neymar mellett a 18 esztendős Lucas is bekerült a legjobb 22 játékos közé.

A csoport második helyéért Paraguay és Ecuador nagyjából egyenlő esélyekkel küzdhet, előbbinek a csatársora erősebb Barriosszal, Santa Cruzzal és Haedo Valdezzel, utóbbinak pedig a középpályásai a legjobbak, Noboa, Valencia és Méndez Európában is nevet szerzett már magának, de Caicedo és Montano is sokra viheti még az öreg kontinensen. Venezuelának kevesebb sanszot jósolnak a továbbjutáshoz, bár négy éve Perut, Uruguayt és Bolíviát megelőzve csoportgyőztes lett, s csak a negyeddöntőben búcsúzott. Három németországi (Rincón, Arango és Orozco), illetve két spanyolországi (Rondón és a magyar származású Miku) légiós is erősíti a keretét.

C csoport

Uruguay, Chile, Mexikó, Peru

A tavalyi dél-afrikai világbajnokság negyedik helyezettje, Uruguay egyértelműn csoportfavorit, hiszen a legnagyobb sztárok, úgy mint Cavani, Suárez, Forlán és Abreu most is ott vannak a keretbe, s mellettük még jó pár európai légiós, így az lenne a meglepetés, ha nem a világoskékek végeznének a csoport élén. Mexikó is nagy esélyes lett volna, ám az Arany-kupa-győztes csapatból Giovanin kívül csupán a döntőben debütáló Reynoso, illetve a doppingoláson ért „ötös” helyére behívott Michel (cserekapus), Aguilar és Mier van ott a mostani keretben, a többiek az olimpiai válogatott tagjai. Összesen 10 újonc van a csapatban, Giovani az egyetlen légiós, s mindössze három olyan futballista került be a 22 közé, aki lőtt már gólt válogatott mezben. Így azért nehéz lesz a továbbjutás.

Chile így könnyen meglepetést okozhat, a négy olasz légióssal, Carmonával, Jiménezzel, Islával és a torna után a Barcelonához igazoló A. Sánchezzel simán ott lehet a negyeddöntőben, amihez sokat tehet hozzá a leverkuseni Vidal, aki az elmúlt idény nagy felfedezettje volt a Bundesligában, a dallamos nevű Beausejour és a „tank”, vagyis Humberto Suazo. Utóbbi négy éve olyan pengés találatot jegyzett Brazília ellen, hogy annak a fél világ a csodájára járt. Peru nem tűnik túl acélosnak, legutóbb az utolsó helyen végzett a dél-amerikai világbajnoki selejtezőkben, ami jól jelzi, hol is van a helye a Cubillas-utódoknak manapság.

A csoportmérkőzések programja (az időpontok magyar idő szerint értendők):

Július 2.: Argentína–Bolívia 2.45, Kolumbia–Costa Rica 20.30 (A)
Július 3.: Brazília–Venezuela 21.00, Paraguay–Ecuador 23.30 (B)
Július 5.: Uruguay–Peru 0.15, Chile–Mexikó 2.45 (C)
Július 7.: Argentína–Kolumbia 2.45 (A)
Július 8.: Bolívia–Costa Rica 0.15 (A)
Július 9.: Uruguay–Chile 0.15, Peru–Mexikó 2.45 (C), Brazília–Paraguay 21.00, Venezuela–Ecuador 23.30 (B)
Július 10.: Kolumbia–Bolívia 21.00 (A)
Július 12.: Argentína–Costa Rica 2.45 (A)
Július 13.: Chile–Peru 0.45, Uruguay–Mexikó 2.45 (C)
Július 14.: Paraguay–Venezuela 0.15, Brazília–Ecuador 2.45 (B)

A Magyar Nemzet Online folyamatosan beszámol a torna eseményeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.