Ez tényleg Koszovó elismerését jelenti?

Miután szombaton Brüsszelben megállapodás jött létre Szerbia és Koszovó tárgyalódelegációi között bizonyos gyakorlati kérdésekben, a két fővárosban, főleg az ellenzék részéről, elmarasztaló vélemények is elhangzottak.

MNO
2011. 07. 04. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben ugyanis a szerb küldöttség vezetője, Borislav Stefanovics szerint „Szerbia egyetlen lépést sem tett, és nem is fog tenni Koszovó egyoldalúan kikiáltott függetlenségének elismerése felé”, Vojislav Kostunica volt kormányfő és ellenzéki pártvezető szerint a Pristinával „kötött megállapodások Koszovó elismerését jelentik”.

Eltérően vélekednek a megállapodásról a koszovói szerb politikusok: Nada Trajkovics, az Egységes Szerb Lista nevű párt képviselője üdvözölte a megállapodást, mert, mint mondta, a „létrejött megállapodás olyan kompromisszum, amely által minden koszovói polgár élete könnyebbé válik”. Trajkovicstól eltérően Milan Ivanovics, az észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács elnöke szerint „az egyezmény az albánok érdekeit szolgálja, a szerbek semmit sem kaptak”.

A Belgrád és Pristina közötti megállapodásokról – amelyek az emberek szabad mozgásáról, a születési anyakönyvek másolatának kicseréléséről, valamint az iskolai bizonyítványok kölcsönös elismeréséről szólnak – a koszovói albán ellenzéki vezetők szinte egyöntetűen azt állítják, hogy azok „nem államközi megállapodások”.

Skender Hyseni volt koszovói külügyminiszter szerint „rendkívül aggasztó, hogy a Koszovó és Szerbia közötti határt közigazgatási választóvonalnak nevezi” a megállapodás, márpedig ha két ország tárgyal egymással, „akkor e két ország között határnak, és nem közigazgatási választóvonalnak kell lennie”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.